A kiberbűnözők a Rick és Morty sorozatot csalinak használva veszik rá a gyanútlan netezőket, hogy különféle kártékony programokkal ellopják a személyes adataikat. 

A felnőtteknek szóló fekete humorú animációs szitkom sokak kedvence lett az évek folyamán, így nincs mit csodálkozni azon, hogy a csalók a lelkesedést kihasználva a széria népes rajongótáborát is megpróbálják tőrbe csalni. A sorozat soron következő, ötödik évadát éppen a napokban, június 20-án kezdték el vetíteni, és a kiberbűnözők kapva kaptak az alkalmon, hogy a Rick és Morty különféle nyelvű epizódjainak álcázott kártékony fájlokkal, valamint a szitkomhoz kapcsolódó, a felhasználók hitelesítési adatainak ellopására szolgáló adathalász weboldalakkal megtévesszék a rajongókat.

A Kaspersky globális biztonsági vállalat szerint 2020. június és 2021. június közötti időszakban terjesztett fájlok elemzése alapján a vállalat szakemberei megállapították, hogy a csalók töretlen érdeklődést mutatnak a Rick és Morty iránt. A kutatók mintegy 350 olyan fájlt találtak, amely a sorozat nevével élt vissza, ezek mindegyike különféle fajtájú malware-t, például exploitokat és kifinomult zsarolóprogramokat terjesztett.

A csalók általában olyan adathalász weboldalakkal próbálkoznak, ahol az új epizód megtekintését remélő Rick és Morty rajongókat egy másik oldalra irányítják át. A hitelesség érdekében még a sorozat első néhány percét is lejátsza a csaló honlap, hogy ezt követően a folytatásért cserébe a személyes adatok megadását kérje a felhasználótól.

A Kapersky azt ajánlja a felhasználóknak, hogy figyeljenek oda a fájlok kiterjesztésére (egy videófájlnak soha nincs .exe vagy .msi kiterjesztése), használjanak megbízható megoldásokat, valamint ne kattintsanak olyan hivatkozásokra, amelyek a tartalmak megjelenés előtti megnézésének lehetőségét ígérik, és forduljanak a szolgáltatóhoz, ha bármilyen kétségük merül fel a tartalom hitelességével kapcsolatban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!