A Nokia X20 sok sebből vérzik, de a legfájóbb, hogy ezek szerint ma csak ennyit tud nyújtani egy ilyen márka.

Amikor a Nokia telefonokkal kapcsolatos jogokat hosszas, szenvedéssel teli időszak után megvásárolta a finn cég egykori alkalmazottjaiból álló HMD Global néhány éve, akkor joggal remélhettük, hogy a név hamarosan ismét fényesen ragyoghat majd.

Nokia X20

Azóta tudjuk, hogy ez egyáltalán nem jött össze, hiszen az újkori Nokia történelme tele van kínos bukásokkal, érhetetlen húzásokkal. Olyan mintha el lennének átkozva, ám az is lehet, hogy csak fogalmatlanok, az igazságot jó eséllyel sosem fogjuk megtudni, de ez a végfelhasználók szempontjából tökmindegy. Ők csak normális modelleket szeretnének jó áron, de hát ezeket nem mindig kapták meg, és akkor még finoman fogalmaztunk. A cég háza táján is érezhették, hogy nem mentek eddig tökéletesen flottul a dolgok, és 2021-re egy komolyabb restart mellett döntöttek. Ennek leglátványosabb elemeként lecserélték az eddig használt megnevezéseket, és teljesen új típusjelzést kezdtek használni.

Nokia X20

Most ebbe nem megyünk bele részletesen, de a lényeg annyi, hogy minél hátrébb van az ABC-ben egy adott készülék megnevezése, és minél nagyobb a mellette lévő szám, annál jobb. Ebből fakadóan a C10 jelenti a belépő szintet, a G20 a középkategóriát, az X20 pedig a legbikább darabot. Na ez utóbbiból kaptunk egy darabot kölcsön, amely tehát 2021-ben az elérhető legerősebb, legnagyobb tudású Nokia mobil. Nézzük mit tud!

Megjelenés

A matt azúrkék hátlap királyul néz ki, de ezt leszámítva a készülék totál átlagos külsővel bír. Nem hazudunk, simán össze lehet keverni egy belépő szintű termékkel is akár. A kijelző sík, tehát oldalt sem hajlított, a kávák közepesen szélesek, maga a modell kicsit vastag (9,1 mm), és meglepően súlyos.

Nokia X20

Viszont nincs IP-védelem, azaz ne tolerálja jól a vizet, a port és az ütéseket sem. USB Type-C 2.0 csatlakozóval látták el, ami ma már a kötelező minimum, az viszont pozitívum, hogy a fejhallgató kimenetet nem spórolták le róla.

nokia

Kijelző

Kifejezetten kellemetlen meglepetés a gyenge kijelző. Egy kicsit ósdi, 6,67 inches, IPS LED LCD panelt kapott, aminek következtében a tökéletes feketét, a ragyogó, fátyolosságmentes színeket, a végtelen kontrasztot el is lehet felejteni (1201:1-hez natív kontrasztot mértünk). A felbontás 1080 x 2400 képpont, ami ilyen méret mellett 395 ppi pixelsűrűséget jelent, ez pedig messze van a jótól.

Nokia X20

A maximális fényereje meglepően kicsi, mi csak 443 nitet mértünk, és emiatt világosban, nappal alig vehető ki, hogy mi van a képernyőn. A betekintési szög messze van a tökéletestől, mert már 160 fok környékéről érződik a tónusok fakulása, a széleknél pedig némi foltosodás figyelhető meg. Azt hittük, hogy az IPS technológiáért cserébe kapunk legalább nagyobb képfrissítést, de nem. Be kell érni maximum 60 hertz-cel…..

Nokia X20

A mozgásmegjelenítés nem rossz egyébként, hibákat nem tapasztalni, de mindent összevetve nem igazán értjük, hogy hogyan gondolták ezt a kijelzőt egy zászlóshajó modellnél.

Teljesítmény

Hardveresen sem gurít nagyot, hiszen a 8 magos Qualcomm SM4350 Snapdragon 480 5G (8 nm) processzor (2 db. 2 GHz Kryo 480, 6 db. 1,8 GHz Kryo 460 magok) és az Adreno 619 grafikus vezérlő is messze van a csúcstól, viszont a 8 GB RAM rendben van. De ez utóbbi önmagában kevés az üdvösséghez, és emiatt azt kell mondani, hogy a használat terén is kompromisszumokra készteti felhasználóit az új Nokia X20.

nokia x20 teljesítmény

A teljesítmény mérésére szolgáló benchmark programon (AnTuTu) 328 440 pontot gurított, ami igencsak alsó-középszintű eredmény. A jelenlegi legjobb termékek 900 000 pont körül tudnak manapság, ami azért jól jelzi, hogy mennyire gyenge is a legjobb Nokia telefon. Ez abban nyilvánul meg, hogy a komplex 3D grafikájú játékok szaggatnak, a weblapokat egy picit lassabban tölti be, és a képalkotásra is várni kell néha. Emellett az ultranagy felbontású videókról és fotókról le kell mondani, valamint a szofisztikált kép- és mozgókép szerkesztésről is le kell mondani. A készülék támogatja a legújabb, legjobb 5G adatátviteli szabvány használatát.

Energia és hang

4470 mAh-s akksit pakoltak bele, ami a mai trendekhez passzolóan nem cserélhető sajna. Ilyen képernyő és vas mellett ez kifejezetten korrekt kapacitású telep, ami az üzemidőn is meglátszik. Mi használattól függően 7-12 órát bírtunk belőle kisajtolni, ami rendben van.

nokia x20

A hangszórója viszont elég gyatra, de hát ez a legtöbb mai telkóról elmondható. A mélyeket egyáltalán nem hallani, a hangerő megfelelő, de ha nagyon feltekerjük, akkor zavaró zajosodás, sistergés jelentkezhet. Persze, ha egy fülest dug rá valaki, akkor sokkal jobb a végeredmény, ám ez minden mobilról elmondható.

Képalkotás

Bíztatóan néz ki a hátlapra pakolt négykamerás rendszer, viszont a valóságban az a helyzet, hogy csupán a 64 megapixeles főkamera használható igazán jól. Ezzel nappal és este is lehet normális fotókat összehozni, bár tény, hogy kevés fénynél azért benne van a pakliban a zajosodás, elmosódottság megjelenése. Az 5 megapixeles ultraszéles látószögű kamera csak ideális körülmények között használható, ilyenkor viszont tényleg jó. A 2 megapixeles makró egység viszont gyatra. A végeredmény szinte mindig pontatlan, homályos és beégett lesz.

nokia x20

A szintén két megapixeles mélységkamera pedig a mélységélesség illúziójának megteremtésére szolgál, viszont ebben a szoftver nem partner. Gyakran rossz képrészleteket homályosít el, vagy élesít ki, emiatt a portré módtól egy idő után elmegy az ember kedve.

nokia x20

A videóknál be kell érni Full HD-val (60 FPS), ami egy ilyen árú telefontól kevés, és ráadásul a stabilizátor is hiányzik. A 32 megapixeles szelfikamera bebizonyítja, hogy a felbontás nem minden, mert a kevés fényt borzasztóan tolerálja. Ráadásul itt is Full HD a maximum, de csak 30 FPS rögzítési sebesség mellett, ami a gyorsabb mozgásokhoz már nem elég.

nokia x20

Ár

Nokia X20 – 130 000 – 160 000 forint a hivatalos kereskedésekben. Ennyiért botrányosan túl van árazva.

Kinek ajánljuk – Nokia X20

– Nokia fanatikus
– Megfizethető 5G-s mobilban gondolkodik
– Fontos az átlagosnál jobb üzemidő

Kinek nem ajánljuk – Nokia X20

– Játszana
– Fotós, videós, vlogger, YouTuber, Instagrammer
– Fontos a jó képminőség
– Lényeges a jó teljesítmény
– Idegesíti, ha lassan töltődnek be weboldalak

Még több információ a Nokia X20 telefonról a cég hivatalos honlapján

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!