sanghaj
Kép: Techeblog

Sanghaj tegnap megnyitott új űrkutatási múzeumában rengeteg látnivaló mellett azt is megtapasztalhatjuk, milyen lehet egy holdséta. 

Az 58 600 négyzetméteren (5,8 hektár) elterülő, 38 000  Sanghaji Csillagászati Múzeum a világ legnagyobb planetáriumával büszkélkedhet, ami 38 000 négyzetméter (3,8 hektár), és és tegnap nyitotta meg kapuit. Az így a világ legnagyobb csillagászati múzeuma bemutatja az innovatív építészetet, de találunk benne természetesen tematikus kiállítási területeket magával ragadó technológiákkal és tudományos gyűjteményekkel. A levegőből nézve a főépület csillagászati eszközökre emlékeztet, kör alakú tetőablakkal, megfordított gömbkupolával és színházzal. A három részre osztott múzeumban a látogatók megtekinthetik azt, hogy meddig jutott az ember a csillagászatban, milyen a Naprendszerünk, és mi van annak határain túl.

Lehetőség nyílik továbbá egy ügyes szerkezet és a VR segítséggel kipróbálni, hogy milyen a Hold felszínén ugrándozva haladni, de láthatóak egészen részletesen kidolgozott élethű modellek is. Így például megtekinthető a Jütu II, a Csu-zsung marsjáró, valamint a kínai űrállomás központi moduljának replikája. A hangulatot tovább fokozzák a fény-és hanghatások, így a látogatók tényleg olyasfajta élményt kapnak, ami átadhatja, mi is van a Földünkön túl. A múzeum épületének tervezéséért felelős Thomas J. Wong azt mondta, azt a hatást szerették volna elérni, hogy a téma zsigeri élményét átitassák a tervezésbe. Ennek eredményeként pedig a Sanghaj múzeumába betérők, már azelőtt kapnak egy hatalmas élményfaktort, hogy belépnének az ajtón.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!