A finn cég egy viszonylag kedvező árú 5G-s okostelefonnal kívánja leigázni a világot, nézzük, hogy sikerült! Nokia X10 teszt

A nagy várakozásokkal ellentétben a Nokia visszatérése nem egy kimondott sikersztori. 2021-ben hirdettek egy rebootot, és persze komolyan fogadkoztak, hogy idén más lesz minden, és letarolják a világot szuper telefonjaikkal. A tarolás többek között a Nokia X10 feladata lenne, nézzük, hogyan sikerált!

Nokia X10

Nokiás dizájn

A modell külsejében semmi extrát vagy újdonságot nem kínál. A matt plasztik hátlap kialakítása a középen elhelyezett kamerákkal már ismerős lehet a gyártó korábbi termékeiről. A frontfelület is totál szokványos.

Nokia X10

A kávák viszonylag vékonyak, a kijelző sík, nem hajlik rá a műanyag készüléktestre, a kijelző/készülékház arány 79,5 %, ami meglehetősen átlagos értéknek számít. A védőüveg (Gorilla Glass 3) nem hiányzik, de a biztonságról kell a felhasználónak is gondoskodnia, mert a termék nem vízálló, az ütéseket és a koszt se tolerálja.

Marha nagy egyébként, 16,8 centi magas, 7,9 centi széles, és 0,91 centi vastag. Egy igazi péklapát, egy kézzel sokszor nem is használható igazán kényelmesen, a súlya pedig 210 gramm, szóval a nehezebb mobilok közé tartozik. Szerintünk egy fokkal kompaktabb és könnyebb kialakítású modell használhatóbb lenne. Igazából az az érzésünk, hogy a bazi nagy (6,67″) kijelzővel akarják eladni ezt a telót, de hát ez ma már kevés az üdvösséghez.

Nokia X10

Nyilván USB-C csatlakozó van rajta, és szerencsére a fejhallgató kimenetet sem spórolták le. Az összeépítés minőségére nem lehet panasz, a gombok sem lötyögnek, jó helyen is vannak. Szóval emiatt nem érheti szó a ház elejét.

Kijelző

A már említett képernyőtől egyébként nem voltunk elájulva. A felbontás (1080 x 2400 pixel, 395 ppi) még rendben is lenne, viszont az alkalmazott IPS LED LCD technológia miatt a tökéletes fekete helyett inkább csak sötétszürkét látunk. A kontraszt is messze van a tökéletestől a színeknél pedig enyhe fátyolosság érzékelhető. Egy szó, mint száz, egy OLED panel pazarabb lett volna, főleg ennyi pénzért.

Nokia X10

A maximális képfrissítési ráta 60 Hz, aminél már van jobb, bár azért ez nem akkora tragédia. A mozgásmegjelenítés rendben van, anomáliákat nem tapasztaltunk, a betekintési szöggel sincs különösebb gond, invertáció nem tapasztalható.

Teljesítmény

Hardver terén sem váltja meg a világot, hiszen egy belépő szintű, Qualcomm SM4350 Snapdragon 480 5G (8 nm) proci került bele (6 db. Kryo 460 1,8 GHz & 2 db. Kryo 460 2 GHz magok), 6 GB RAM és egy Adreno 619 grafikus vezérlő társaságában. Ez a vas pedig mai mércével mérve visszafogott teljesítmény leadására képes.

nokia x10 teljesítmény

Ez egyrészt meglátszik a szintetikus benchmark tesztprogramok által produkált eredményeken (AnTuTu: 325 642 pont, a legjobb mai mobilok 800 000 pont körül gurítanak), és a hétköznapi használat során is. A grafika minőségéből sok modern játéknál durván vissza kell venni, de még így is tapasztalható olykor akadás, szaggatás. Az a baj, hogy ilyesmibe a hétköznapi használat során is bele lehet futni olykor. Tehát előfordult, hogy egy weblapot valamiért lassan nyitott meg, vagy hosszan gondolkodott egy app betöltése során.

nokia kézben

Az adattárolásra szolgáló memória mérete 64 GB, ami egy belépő szintű készüléknél okés, de hát ennyiért már vicc… Nonszensz, hogy ezen spóroltak. A készülék támogatja az 5G használatát, ami szuper, csak kár, hogy ma még annyira nem lehet kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket. Szóval mi inkább egy erősebb hardvert pakoltunk volna bele, és elengedtük volna a legújabb mobilkommunikációs technológiát.

Melegedés, hang, akksi, Android

A készülékházban lett volna hely egy bika akkumulátornak (láttunk ilyet már…), azonban maradtak egy meglehetősen közepes 4470 mAh-s telepnél. Mivel a teljesítmény és a kijelző sem erős, ezért az átlagos akksi a megszokottnál egy picit jobb üzemidőt szavatol, ami használattól függően 8-12 óra körül alakult nálunk. Enyhe melegedés tapasztalható, ha dolgozik a hardver erősen, de azért durva átforrósodástól nem köll tartani. A gyorstöltést támogatja (18 watt), aminek köszönhetően nagyjából másfél óra alatt töltődik fel a csúcsra a nulláról.

Nokia akkumulátor

A beépített hangszórója hozza a kötelezőt: A hangerő megfelelő, de a hangminőség elég gyatra. A basszusok érzékelhetetlenek, a hangzás kopogós, steril, olykor bele lehet futni enyhe zajosodásba. Játékra és videózásra alkalmas azért, zenehallgatásra nem. A készülék Android One-ra épül, ami egy full alap operációs rendszer. Ebből hiányzik minden előre telepített kényelmi funkció, ami a cég szerint remek, mert így mindenki a maga igényeihez szabhatja a telefont, de szerintünk meg inkább negatívum. Nagyon jók a cégek által előzetesen felpakolt szolgáltatások, appok, extrák sok esetben, és abszolút hozzáadott értéket jelentenek, ami értelemszerűen innen hiányzik.

Kamera

A szokásoknak megfelelően több kamerát is elhelyeztek a hátulján, de ezek közül a 2 megapixeles makrót ki is lőhetjük, mert gyakorlatilag használhatatlan. Még jó fényviszonyok mellett is gyászos lesz a végeredmény.

Nokia x10 kamera

Az 5 megapixeles ultraszéles látószögű egység nappal használható, de kevés fénynél/este sok örömünk nem lesz benne. A 48 megapixeles, fázisfókuszú főkamerával lehet sötétben is épkézláb anyagokat készíteni, de azért ilyenkor is fennáll a veszélye randa zajosodásnak, elmosódottságnak. Ez teszi lehetővé a 2x-es zoomot is, azonban csak digitális nagyítás jöhet szóba, ennek megfelelően a végeredmény elég borzasztó lesz.

nokia

A lassított felvételek elkészítését lehetővé teszi, de ezek kicsit akadhatnak. A videós képességei egyébként elmaradnak az átlagtól, hiszen a 4K nem támogatott, be kell érni Full HD-vel (60 fps). A digitális stabilizátort nem spórolták ki, ami a mozgás közben készített anyagoknál hasznos lehet, de tény, hogy egy optikai stabilizátor jobb lett volna.

nokia

A 8 megapixeles szelfikamera csak és kizárólag tökéletes fényviszonyok mellett jöhet szóba, és sokszor még ilyenkor is gyatra lesz a végeredmény. A videózásra pedig nem nagyon alkalmas, hiszen a Full HD/30fps gyorsabb mozgásokhoz már kevés.

Ár

Nokia X10 – 117 000 forint. Túlárazott, ennyiért már vannak jobb, erősebb vagy szebb képminőséget szavatoló kijelzővel ellátott vetélytársai is.

Kinek ajánljuk – Nokia X10

– Nokia rajongóknak
– 5G támogatású, lapáttelefonra vágyik megfizethető áron

Kinek nem ajánljuk – Nokia X10

– Erős telefont keres
– Vlogger, YouTuber, Instagrammer
– Sötétben is fotózna, videózna
– Játékra keres mobilt
– Zenét hallgatna a telefonján
– Fontos a jó képminőség
– Kompakt eszközben gondolkodik

Még több információ a Nokia X10 okostelefonról a termék hivatalos oldalán