A Huawei és az LG bő egy hónap különbséggel dobta piacra legújabb vezeték nélküli fülhallgatóját, ezért adta magát az ötlet: miért ne hasonlítsam össze a füleseket, mondjam el, melyik készülék mit tud, észlelhető-e különbség a kettő között, és ha igen, én melyiket választanám a helyetekben. Huawei FreeBuds 4 és LG TONE Free FN7 teszt!

A vezeték nélküli fülhallgató általában az a kategória, ahol viszonylag nehéz nagyot villantani: egyrészt szinte nincs olyan gyártó, aki ne dobott volna már piacra legalább egy fülhallgatót, másrészt az aktív zajszűrés (ANC) óta nehéz érdemben újat mutatni ebben a témában. Az árak a relatíve olcsó, pár ezres daraboktól a feleslegesen drága modellekig terjednek, a Huawei és a LG legújabb fülesei pedig valahol a kettő között helyezkednek el. Csapjunk is a húrok közé, lássuk melyik füles mit tud, és melyik éri meg jobban az árát.

Ezt tudja a Huawei FreeBuds 4

A Huawei július 29-én mutatta be a FreeBuds sorozat negyedik modelljét, amely egy hangzatos újdonsággal igyekszik kitűnni a viszonylag egyhangú kínálat közül. A FreeBuds 4 személyében ugyanis egy olyan füles érkezett a piacra, amely a világon elsőként a felhasználó füléhez igazodva képes csökkenteni a környezeti zajokat – nade ne siessünk ennyire előre.

A hosszúkás formájú fülesek pillekönnyűek, egyenként mindössze 4,1 grammot nyomnak, de a töltőtök sem nehéz, csupán 38 gramm, így a nadrágzsebben is kényelmesen elfér. Maga a fülhallgató egyébként nagyon szép és igényes, a vonalvezetés letisztult és elegáns, így külalak tekintetében egyértelműen megvett engem kilóra.

Fizikai gombot egyik fülesen sem találunk, ugyanis érintőfelület van mindkét oldalon, amelyek rendkívül érzékenyek, ami egyrészt örömre ad okot, másrészt viszont probléma is: kényelmes, mert az eszköz vezérléséhez elég szinte hozzáérintenünk az ujjainkat, ugyanakkor bosszantó is, mert a füles megigazítása közben nem egyszer sikerült a zenelejátszást is leállítanom. A készülék egyébként nyitott kialakítású, tehát nincs hozzá fülpárna, ennek ellenére tökéletesen illeszkedik, ami nálam nagy szó, mert az ilyen típusú fülesekkel legtöbbször meggyűlik a bajom.

Huawei FreeBuds 4
Huawei FreeBuds 4

Az előző modellhez hasonlóan a FreeBuds 4 is a hagyományos Bluetooth-kereséssel csatlakoztatható és aktív zajszűrős technológiával rendelkezik. Ezen felül a fentebb is említett Adaptive Ear Matching (AEM), azaz fülhöz igazodó technológiát is megkapta az eszköz, amely a gyártó elmondása alapján „intelligens módon meghatározza az optimális zajcsökkentési beállításokat, így a felhasználók bármilyen körülmény között élvezhetik az állandó és magas minőségű hangzást”. Bár az újdonság felettébb hangzatos, őszinte leszek: ezen a téren semmilyen számottevő különbséget nem tapasztaltam, és bár a külvilág zörejeit alapvetően korrekt módon leredukálja a füles, a kialakítása révén csodát továbbra sem érdemes várni tőle, a külvilág zajai ugyanis továbbra sem maradnak teljesen kint.

Mondanom sem kell, hogy van beépített mikrofon, így nemcsak zenét tudunk hallgatni, de hívásokat is tudunk rajta intézni. A beszéd minősége egyébként kifogástalan, én is jól hallottam mindenkit, és a tőlem érkező beszédhangra sem volt panasz. Ami a hangzást illetti, a FreeBuds 4 szépen teljesít: a közepes és magas hangok kifejezetten tiszták, élettel teliek, a basszus viszont nem nevezhető dominánsnak, a mély tartomány szerintem lehetet volna valamivel erőteljesebb.

Huawei FreeBuds 4
Huawei FreeBuds 4

Az egy feltöltéssel elérhető üzemidő átlagosnak mondható, aktív zajszűrés nélkül 4 óra, bekapcsolt aktív zajszűrés mellett pedig 2,5 óra folyamatos üzemidőt kínál. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy a füles támogatja a gyorstöltést, amellyel mindössze 15 perces bikázással 2,5 órányi zenelejátszásra elegendő energiát képes magába szívni. (Ez egy igen hasznos tulajdonság, ha az ember éppen siet valahova.)

Ár tekintetében a Huawei FreeBuds 4 az erőteljes középkategóriát képviseli: a fülesek bruttó 54.990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron érhetőek el, kerámia fehér és fagyos ezüst színekben.

Ezt pedig az LG TONE Free FN7

Az LG nem új szereplő a vezetéknélküli fülhallgatók piacán, ezúttal a TONE Free sorozaton belül érkezett egy újabb modell, a TONE Free HBS-FN7, amelyet még júniusban mutatott be a gyártó. Az új fülhallgató egyik legnagyobb érdekesége, hogy képes önmagát tisztítani az LG által létrehozott UVnano eljárással, amely a gyártó szerint a baktériumok 99.9 százalékával is képes végezni – többek között megsemmisíti a staphylococcust és az E. colit is. A technológia ugyanakkor nem új, ugyanis ezt a funkciót az LG részéről már a tavaly debütált FN6 is tudta (ide kattintva találtok róla tesztet), mindez persze semmit sem nem von le az értékéből.

A TONE Free FN7 kialakítás tekintetében követi a jól megszokott sémát, tehát a két apróságot egy töltőként is funkcionáló tok tartja egyben, amely az LG esetében még a fertőtlenítésről is gondoskodik. Maguk a fülesek egyébként kicsik és könnyedek, pipa formájúak, és olyan orvosi minőségű hipoallergén szilikonból készült fülpárnákkal vannak ellátva, amelyektől igazán higiénikus lesz a használatuk. A FreeBuds 4-hez hasonlóan a jobb és bal oldali eszközön is van érintőfelület, amelyek ugyan szintén jól érzékelnek, de azért van még hova fejlődni.

LG TONE Free FN7

A fülhallgatók kialakításánál maradva érdemes megemlíteni, hogy az FN7 spirális fülpárnákkal rendelkezik, amely a gyártó szerint hosszabb ideig képes kényelmes viseletet biztosítani. Az LG fülhallgatója egyébként valóban komfortos darab, talán a legkényelmesebb, amivel valaha dolgom volt, mondom ezt úgy, hogy órákon át ott volt a fülemben, és szinte alig tűnt fel.

A korábbi modellhez képest az egyik legnagyobb előrelépés, hogy az FN7 már aktív zajszűrő technológiával kiegészítve mutatkozott be, amelynek segítségével gyorsan és egyszerűen kizárhatóvá válnak a kellemetlen környezeti zajok. A hatékony aktív zajcsökkentés érdekében a rendszer három mikrofon adatait dolgozza fel, mindezt pedig meglepően hatékonyan teszi: bekapcsolva az aktív zajszűrőt, a városi közlekedés zaja szinte teljesen eltűnik, kellemes csend telepszik ránk, igaz bizonyos hangok még így sem tűnnek el teljesen, de aki ennél erősebb zajszűrésre vágyik, annak valamivel magasabb árkategóriában kell keresgélnie. A füles egyébként 5.0-ás Bluetooth kapcsolattal rendelkezik, és mivel mikrofonja is van, természetesen hívásokra is használható.

A tökéletes hangzás érdekében ezúttal is a Meridian technológiáját vetette be az LG, és alapvetően mind a magasak, mind a mélyek terén rendben van a dolog, utóbbiak esetében ráadásul kifejezetten nagy az előrelépés az előző modellhez képest: míg az FN6 esetében sokan hiányolták az erőteljes basszus hangzást, az új modell a magas és közepes hangok mellett már a mélyeket is szépen szólaltatja meg.

LG TONE Free FN7

Egy feltöltéssel mintegy 7 órás zenehallgatási idővel lehet kalkulálni, a zajcsökkentő bekapcsolása mellett ez az időtartam 5 óra. A gyorstöltési technológia pedig itt sem maradt ki, mindössze 5 perc kell ahhoz, hogy a füles 1 óra értékű lejátszást érjen el.

Az LG Tone Free FN7 ára 64.990 forint, ami bár nem kevés, egyáltalán nem mondható magasnak a teljesítményéhez viszonyítva.

És akkor mégis melyik a jobb?

A Huawei FreeBuds 4 és az LG Tone Free FN7 közel hasonló tudással érkezett a piacra, így nem könnyű eldönteni, hogy melyik termék mellett tegye le az ember a voksát. A hangminőség mindkettő esetében igen hasonló, nagyságrendekkel jobb, mint a belépő szintű 10-15 ezres eszközök esetében. Bár külalak tekintetében a Huawei fülhallgatója vitte a prímet, a FreeBuds 4 ugyanis egy különlegesen szép és igényes darab, kényelem szempontjából számomra a LG Tone Free szerepelt jobban.

Ennél a pontnál egyébként érdemes megjegyezni, hogy a kényelem fogalma meglehetősen szubjektív dolog, nálam például mindig is a zárt kialakítású, fülpárnákkal ellátott fülhallgatók élveztek előnyt a nyitott verziókkal szemben, így talán kevésbé tudok pártatlan maradni ebben a témában.

Huawei FreeBuds 4 és LG TONE Free FN7

Bár nagyon nehéz a döntés, és alapvetően mindkét eszköz igen jó teljesítményt hoz az árkategóriájához viszonyítva, mindent összevetve az öntisztító technológia és az erősebb zajszűrés (na meg a kényelem) miatt egy hajszállal ugyan, de nálam az LG fülhallgatója került az első helyre. Ám ahogy említettem is, mindkét típusnak megvannak a maga előnyei, és alapvetően mindkettő jó választás, tehát bármelyik mellett is döntünk, nem fogunk csalódni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!