Ahogy már megszokhattuk, a Perseidák meterorraj ezúttal is a menetrendnek megfelelően, augusztus közepén érkezik, hogy tüzijátékukkal ismét elkápráztassák az eget kémlelő amatőr és profi csillagászok garmadáját. 

A Perseidák meteorraj átvonulása tulajdonképpen már július közepén megkezdődik, ám a nagy tetőzés minden évben augusztus 10 és 15 között várható. Természetesen idén sincs ez másképp, az év legjobban megfigyelhető meterorraja ugyanis augusztus 12. és 13. éjjelén lesz a leglátványosabb, óránként akár 8 km/másodperccel, vagyis mintegy 208 ezer km/órával száguldó 20-30 hullócsillag is átsuhanhat az égen.

A látványos hullócsillagok este 10 órától érkeznek az észak-keleti égbolt irányából, ezidőtájt leginkább hosszú, vékony, de többszínű csíkokat láthatunk majd az égre feltekintve. Ahogy egyre inkább haladunk előre az éjszakában az égi jelenségek úgy lesznek egyre egyszínűbbek, vastagabbak, ugyanakkor fényesebbek is. Az Egy hét a csillagok alatt programsorozat részeként a Perseida-maximum környékére szervezett bemutatókon több mint harminc helyszínen várják majd amatőr csillagászok, csillagvizsgálók és egyesületek az érdeklődőket – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán.

A Perseidákról szóló első megfigyelések nagyon régről, Krisztus előtti időkből származnak, modernkori felfedezésük azonban Adolphe Quetelet belga csillagásznak köszönhető, aki 1835-ben Brüsszelben jegyezte le először, hogy az augusztusban előforduló, szabad szemmel is látható meteorraj a Perseus csillagkép felől érkezik. Innen ered egyébként a Perseidák elnevezés is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!