Sokak szerint aggasztó az Apple új rendszere, Edward Snowden amerikai számítógépes szakember szerint a program megfigyelésre is alkalmas lehet. 

Nagy port kavart fel az a múlt heti sajtóértesülés, miszerint az Apple olyan rendszert fejleszt, amely a pedofil tartalmak kiszűrése céljából a felhasználók iPhone-jában vagy iCloud-fiókjában az összes tartalmat átvilágítaná. Habár a szándék valóban dicséretes, a kivitelezés miatt már most számos adatvédelmi aggály merült fel – olvasható az iMore oldalán.

Többen azt sérelmezik, hogy a program bevezetésével a cupertinói techóriás kiszolgáltatottá teszi a felhasználókat a lehetséges visszaélésekkel szemben, hovatovább lehetőséget teremt arra, hogy egyes kormányok kihasználva a helyzetet politikai ellenfeleik után kémkedjenek.

Az Apple új szoftverének bevezetése ellen már petíció is indult az interneten, amelyet mostanra mintegy ötezren írtak alá, többek között Edward Snowden amerikai IT-szakember, volt CIA-alkalmazott. Ő az személy, aki 2013 nyarán szigorúan titkos NSA dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyből kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálat tömegesen lehallgatja az emberek telefonjait, és széleskörű megfigyeléseket végez világszerte.

Apple Edward Snowden
Edward Snowden, az NSA-botrány kirobbantója  Fotó: Time

Az aláírásgyűjtés mellett egy nyílt levél is íródott, amelyben elismert tudósok és IT-szakemberek hívják fel az Apple figyelmét arra, hogy a rendszer rossz kezekbe kerülve rendkívüli veszély forrása lehet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!