A Samsung pontos információkat adott arról, hogy hogyan működnek a hamarosan debütáló kvantumpontos OLED tévék.

Mi is többször írtunk arról, hogy több nagy cég is intenzíven dolgozik egy újfajta kijelzőtechnológián. Ez a kvantumpontos OLED, azaz röviden QD-OLED, amellyel a legmesszebbre a Samsung jutott. A dél-koreai gigacég a tervek szerint jövőre küldi a boltokba az első ilyen eljárásra épülő televízióit, és most részleteket is elárultak az új megoldásról.

kvantumpontos oled

A képpontok itt is három, különböző színű alképpontból (piros, zöld, kék – RGB) tevődnek össze. A megjelenítő alapja egy kék színű OLED réteg, amelyet kvantumpontos színszűrőkkel alakítanak át zölddé illetve pirossá. Azaz a fény áthalad a speciális anyagú, kialakítású és méretű apró kristályfilmen, amely átalakítja a színét. Ez papíron nyilván igen egyszerűen hangzik de hát a gyakorlatban óriási technológiai kihívást jelent már pusztán a stabil kék fényű OLED megalkotása is.

kvantumpontos oled

Az alkalmazott OLED eljárás értelemszerűen lehetővé teszi a képpontok fényerejének egyedi szabályozását, és így kikapcsolását, amelynek köszönhetően mód nyílik a végtelen natív kontraszt megteremtésére. A gyártó szerint a fényerő már az első generáció esetében elérheti az 1000 nitet, ami a HDR anyagok megjelenítése során fontos, viszont még így is el fog maradni a legújabb LG OLED EVO panelek fényétől valamelyest. A Samsungtól kapott információk értelmében a 4K felbontás természetesen támogatott, és a színgazdagság terén az új eljárás kegyetlen jól teljesít, hiszen a BT.2020 színtér 80 százalékának lefedését szavatolja. Ez pedig lényegesen, mintegy 30 százalékkal több, mint amit a hagyományos készülékek produkálnak. Emellett jobb a betekintési szög is, de az jó kérdés, hogy mi lesz a zavaró kék fény komponenssel, amelynek csökkentése manapság nagy divat. A koreai cég mindenesetre azt állítja, hogy ezt a problémát megoldották.

A jelenlegi infók szerint a kvantumpontos OLED technológia kifejezetten életképesnek tűnik, nagyon várjuk a kész modelleket!

A kvantumpontos OLED eljárás előnyei
  • Jobb fekete
  • Nagyobb kontraszt
  • Látványos HDR
  • Nagy színpontosság
  • Tiszta, ragyogó színek

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!