Mini LED

A Mini LED technológia megjelent a monitorok termékcsaládjában. De mi ez? Miért jó? Hol érhető el? Utánajártunk.

Már biztos, hogy a technológiai szektorban 2021 a Mini LED technológia áttöréséről is emlékezetes marad. Idén jelentek meg ugyanis nagy számban az első ilyen eljárást használó televíziók több nagy gyártó kínálatában. És ez nem minden, hiszen ebben  az esztendőben felbukkantak a világ első Mini LED háttérvilágítású monitorai is. E modellek között már akad olyan is, amely Magyarországra is megérkezett. Ez a Samsung Odyssey Neo G9, amelynek segítségével megnézhettük, hogy e technológia miben más, milyen előnyöket kínál a valóságban, milyen típusú tartalmaknál lehet hasznos.

Mini LED

A kijelzőgyártók régóta komolyan dolgoznak azon, hogy radikális mértékben csökkentsék az LCD vagy QLED panelek háttérvilágítását biztosító LED-ek méretét. Ennek köszönhetően született meg a Mini LED, amelynél a fénykibocsátó diódák sokkal kisebbek, vékonyabbak, mint a hagyományos társaik. Tehát azt fontos leszögezni, hogy itt nem egy olyan gyökeresen új kijelzőtechnológiáról beszélünk, mint például a Micro LED, hanem sokkal inkább egy már meglévő képalkotási eljárás evolúciójáról.

Samsung Neo G9 Mini LED

Bár maga a dolog így első hallásra pofonegyszerűnek tűnik, de a helyzet azonban nyilván komplikáltabb. Ehhez ugyanis át kellett tervezni a LED-eket, a gyártási metódust, és a felhasznált anyagokon is változtattak. Emiatt aztán óriási kihívás a Mini LED technológia, és ez az oka annak, hogy egyelőre miért csak kevés, innovációra sokat áldozó gyártó rendelkezik ilyen termékekkel.

Miért jó?

Azzal, hogy minden korábbinál több fénykibocsátó diódát tudtak bezsúfolni ugyanakkora helyre, a megszokottnál nagyobb számú egyedileg vezérelhető fényerejû, akár ki is kapcsolható, LED-ekből álló csoportot tudtak létrehozni a panel mögött.

Az említett Samsung Odyssey Neo G9 monitorban például 2048 ilyen zóna található, azaz nagyjából tízszer annyi, mint a hagyományos rokonaiban.

Ennek köszönhetően a hagyományos Edge-LED vagy Full Array LED háttérvilágítású LCD-khez képest pontosabban vezérelhető a háttérfény, valamint extraként még a fényerő is tovább növelhető. Ez az érték például a Neo G9 esetében eléri a 2000 nites értéket, amivel a jelenlegi monitorok 99 százalékánál jobban teljesít e téren. Mindennek igazán értelme az úgynevezett nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítése során van, amikor is az egyes képrészleteken a fényerő a tartalomtól függően dinamikusan változik. Tehát ahol sötét van (például árnyékos részen), ott kicsi, ahol pedig világos van (például süt a nap), ott nagy.

A Mini LED további előnyeként jobb kontrasztarány érhető el. A Samsung Odyssey Neo G9-nél például 1 000 000:1 kontrasztarány érhető el, amely egyszerűen pazar értéknek számít. A magasabb kontraszt pedig értelemszerűen jobb képminőséget eredményez, ami a játékok során is igen hasznos lehet.

Várható megjelenés: Csúcsmonitorokban

Mint látható, a  Mini LED eljárás konkrét előnyöket kínál, és egyértelműen hozzáadott értéket jelent. Viszont, mint minden új innovatív eljárás, a kezdeti időszakban bizony még drágább, mint a hagyományos megoldások.

Ebből fakadóan, legalábbis az első időszakban a prémium kategóriás, egyéb komoly extrákat is kínáló monitorokban találkozhatunk vele.

A Samsung Odyssey Neo G9 például egy egészen speciális darabnak számít, amely már a megjelenésén is látszik. 49 inches képátlójú, merészen ívelt, hiszen a hajlítás mértéke 1000R, azaz olyan, mintha egy egy méter átmérőjű körből lenne kivágva. A hátlapjának közepén elhelyeztek egy nagyméretű RGB LED modult, amelynél beállítható, hogy a színét az éppen futó tartalomtól függően változtassa, ami hasonló hatást kelt, mint amit a Philips Ambilight tévéknél tapasztalhattunk.

Samsung Neo G9 Mini LED

A felbontása döbbenetes, 5120 x 1440 képpont, azaz olyan, mintha két darab 27 inches, QHD monitor lenne egymás mellé pakolva. A maximális képfrissítési ráta 240 Hz, és a G-Sync technológiát is támogatja, azaz a képfrissítési ráta dinamikusan változhat, aminek köszönhetően elkerülhető az akadozás és képtörés. A válaszidő 1 ms, az input lag, pedig csupán 2 ms, tehát tényleg egy ízig-vérig gamer monitorról van szó.

A Mini LED a jövő?

A tapasztalataink alapján egyértelműen életképes, és valódi továbblépést jelentő technológiának tűnik a Mini LED a monitoros szektorban is. Egyébként a külföldi szakújságoknál is hasonló véleményen vannak a szerzők, legalábbis a Samsung Odyssey Neo G9 monitortól ők is el voltak ájulva. Tehát egészen biztosak vagyunk benne, hogy a jövőben több termékben is megjelenik ez az eljárás, és az is valószínű, hogy idővel az olcsóbb kategóriákba is leszivárog majd.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!