A fő Facebook oldal után a csevegésre használt WhatsAppon is letiltják a tálibok fiókjait. 

A Facebook még kedden jelentette be, hogy megtiltják a tálibok nevében vezetett fiókok használatát, továbbá törlik azokat a tartalmakat, amelyekben őket támogatják. A vállalat az Egyesült Államok törvényei alapján terrorszervezetként tekint a Talibánra, ezért döntöttek úgy, hogy korlátozzák a kommunikációjukat.

Sajtóinformációk szerint a tálibok a Facebook-családba tartozó WhatsAppon keresztül szoktak kommunikálni egymással, így a vállalat arra is ígéretet tett, hogy felkutatja ezeket a fiókokat, és törli őket.

A jelek szerint nem is húzták sokáig a dolgot: a The Next Web írása alapján már több, tálibok által használt hivatalos csatornát is sikerült lekapcsolniuk a platformon, és még többre is sor kerülhet, ám ebben a nyelvet beszélő helyiek segítségét is kéri a vállalat. Mivel a WhatsApp már egy ideje végpont-végpont közti titkosítást használ, és így nem lát bele a felhasználók üzeneteibe, a helyiek támogatása is létfontossággal bír.

A Facebook korábban megjegyezte, hogy nem politikai nyomásra döntöttek a tálibok cenzúrázása mellett, hanem azért, mert az amerikai álláspontot képviselik.

A Talibán szóvivője, Zabihullah Mujahid szerint a Facebook megsérti a tálibok szólásszabadsághoz való jogát azzal, hogy letiltja a fiókjukat, és törli a csoportot támogató bejegyzéseket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!