Egy jó okostelefonnal az okostévék még okosabbak lesznek

Óriási extrák, szuper kényelmi funkciók rejlenek az okostévék és a telefonok/tabletek együttműködésében, amiről sokan nem is tudnak! Mutatjuk!

Minden más menő elektronikai termékcsaládhoz hasonlóan a tévéket is gőzerővel fejlesztik. Azonban az evolúció nem csupán a leglátványosabb elemeket, tehát a kijelzőt, vagy a beépített hangcuccot érinti, hanem a különféle kapcsolódó szolgáltatásokat is. Azt a piaci szereplők okosan vették észre évekkel ezelőtt, hogy a hagyományos tévézésnek lassan lefő a kávé, és olyan menekülőútvonalakat kerestek, amelyek segíthetnek életben tartani a televíziókat akkor is, ha már a tömegek nem nagyon, vagy ritkábban akarják a tv csatornák műsorait nézegetni. 

Samsung tv képátló okostévék
Ma már egy tévén, nem csak a hagyományos csatornák műsorait nézzük.

Megváltoztak a tartalomfogyasztási szokások, és többek között ennek köszönhető az okostévé rendszerek térhódítása is. Ezek leglátványosabb elemei a különféle közvetlenül elérhető internetes appok, magyarán, hogy van rajtuk Netflix, YouTube, Amazon Prime meg a többi.


De az online streaming szolgáltatások és appok csak egy szeletét jelentik az okostévézésnek.

Ide tartozik például a mobilok és a televíziók együttműködése, amely jó pár lehetőséget rejt magában, olyan opciókat, amelyek egyértelműen tovább tágíthatják sz otthoni szórakozás határait, és abszolút hozzáadott értéket jelenthetnek. Az egyes gyártók eltérő fontosságot tulajdonítanak ennek a vonalban, hiszen vannak akik csak a kötelező minimumot hozzák, mások pedig nagyon ráfeküdtek erre az irányra. Ezen utóbbi csoport egyik leglelkesebb tagja a Samsung, amely exkluzív technológiákat is kidolgozott, és emiatt tőlük kértünk kölcsön egy Tizen smart platformot használó Neo QLED tévét és egy telefont, hogy demonstráljuk a televízió és a mobil együttműködésében rejlő lehetőségeket. 

Képernyőtükrözés

Ez az egyik leglátványosabb, legnépszerűbb módja a tévék és telefonok összedolgozásának. Azoknál a modelleknél, amelyek támogatják e technológiát lehetőség van arra, hogy a mobil kijelzőjét a tv nagy képernyőjén tükrözzük, ráadásul vezeték nélküli úton.

Ezt követően ugyanazt fogjuk látni a televízión, mint amit a telefonon vagy tableten látnánk.

Filmezhetünk, videózhatunk, játszhatunk nagyban, ami tényleg tök jó funkció. Ehhez nem kell mást tenni, mint ugyanarra a helyi hálózatra pakolni a telefont/tabletet és aktiválni ezt a szolgáltatást, ami a Samsung cuccok esetében a Smart View névre hallgat például, de mások máshogy nevezhetik. Ezek után felugranak a lehetséges opciók, itt ki kell választani a tévét, rábökni, és már megy is a dolog. 

Google Cast

Ez nagyon hasonló a végeredményét tekintve, mint a képernyőtükrözés, csak teljesen máshogy működik. Akad jó pár olyan alkalmazás, amely támogatja ezt a funkciót (például a YouTube), amelynél egyetlen érintéssel elérhetjük, hogy ugyanaz jelenlen meg a tévé és a mobil képernyőjén. Ilyenkor viszont nem a telefon képét lőjjük át, hanem megparancsoljuk a televíziónak, hogy ugyanazt az applikációt indítsa el, ugyanazokkal a beállításokkal. Tehát ha például a YouTube-on nézünk egy videóklipet, és rábökünk a Google Cast ikonra, akkor a tévén is elindul a YouTube app, úgy, hogy az elektronika magától megkeresi az adot klipet, és a megfelelő helyről kezdi a lejátszást. 

Távirányító helyet mobil

A legtöbb gyártó lehetővé teszi, hogy a tv távirányítóját kiváltsuk egy mobillal. Ez egyrészt nagyon hasznos lehet, ha a távvezérlő eltűnik, megeszi a kutya vagy lemerül az eleme. Illetve persze mivel az érintőképernyő virtuális egérként vagy billentyűzetként is használható, ezért a már említett netes appok lényegesen könnyebben kezelhetőek, mintha egy számítógéppel kéne szerencsétlenkedni. 

Számítógép a tévéből

A Samsung egyik exkluzív szolgáltatása a DeX, amely lehetővé teszi a kompatibilis mobil eszközök számítógép módban történő futtatását. Ilyenkor a tévével történő csatlakoztatás után a televízió gyakorlatilag PC-ként használható úgy, hogy ehhez a mobilon kívül nem kell semmilyen egyéb hardver.

samsung dex
A tévé és a telefon együttműködésével akár az asztali számítógépet is megspórolhatjuk.

Megjelenik egy rendes desktop grafikus kezelőfelület, és ha egeret vagy billentyűzetet dugunk a tv-re, akkor azok is bevethetőek. E megoldás előnyeit értelemszerűen nem kell ecsetelni. Az, hogy gyakorlatilag bárhol számítógépként használhatjuk a telefonunkat óriási segítséget jelenthet. 

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?