Legújabb tesztünkben a Samsung Galaxy Buds 2 és a OnePlus Buds Pro Bluetooth fülhallgatókat eresztettük össze.

Nem egyszerű átlátni a vezetéknélküli fülhallgatók világát, hiszen annyi különböző márka és típus áramlik egyfolytában a piacra, hogy ember legyen a talpán, aki ki tud köztük igazodni. A dél-koreai Samsung már jó ideje komolyan képviselteti magát az említett műfajban, de különösen látványosan nyomulnak előre a kínai gyártók is, mint például a tipikusan jó ár/érték aránnyal dolgozó OnePlus. Mi most ennek a két márkának a legutóbbi fülhallgatóit vetjük össze: hasonló ár, hasonló képességek, de vajon ki lesz a nyerő?

Samsung Galaxy Buds 2

A Samsung a legutóbbi Galaxy Unpacked eseményén mutatta be a Galaxy Buds 2 nevű újdonságát, ami az eddigi legkönnyebb fülhallgatója a vállalatnak. A gondosan befóliázott hófehér doboz levétele után rögtön a szemünk elé tárul az eszköz, pontosabban a lekerekített négyzet alakú töltőtök, amelyben a fülhallgatók foglalnak helyet. A rend kedvéért természetesen egy USB-C típusú töltőkábel, két pár különböző méretű szilikon fülilleszték (a harmadik a füleseken található), továbbá a szokásos garanciakártya és a használati útmutató került a dobozba. A tok fehér színű, azonban a fülhallgatók megvásárolhatók grafit, fehér, olívazöld és levendula árnyalatban (hozzánk a fehér változat jutott el).

Gondosan befóliázott hófehér dobozban érkeznek a fülesek.

A töltőtok már első pillantásra is igényes hatást kelt: fényes kialakításának és letisztult vonalvezetésének hála egy olyan darabbal van dolgunk, amit öröm kézbe venni és magunkkal hordani. A töltőtok felnyitását követően a benne csücsülő kerek formájú, zárt kialakítású fülhallgatókat pillanthatjuk meg, amelyek önmagukban mindössze 5 grammot nyomnak, de a tárolásra és töltésre használt töltőtokkal együtt is csupán 41 gramm a készülék súlya.

Letisztult dizájn

Egyéni preferencia persze, hogy ez a forma bejön-e vagy sem, én például jobban kedvelem a hosszúkás, száras kialakítású füleseket, ennek ellenére a Galaxy Buds 2 egy szépen kivitelezett, kényelmes és stabilan illeszkedő eszköz. A Samsung ráadásul IPX7 védelemmel is ellátta az eszközt, tehát nem árt neki a víz és az izzadság, így a legforróbb nyári napokon és esős időben is nyugodt szível magunkkal vihetjük (úszni azonban nem ajánlott vele).

A Samsung fülhallgatója Bluetooth technológiával dolgozik, a vezérlés pedig gomb nélkül, érintéssel történik. Az eszköz az ún. Auto Switch funkcióval is rendelkezik, amelynek segítségével a gyártó elmondása szerint pofonegyszerű a különböző Samsung készülékek, például táblagépek, telefonok és notebookok közötti váltás, viszont az említett márkájú eszközök híján ezt a funkciót sajnos nem tudtam kipróbálni.

A Galaxy Buds 2 aktív zajszűrést kapott, így lehetővé téve a felhasználók számára, hogy kizárják a zavaró környezeti hanghullámokat, mint például az utcai forgatag és a szél zaja, vagy a szomszéd kellemetlen rikácsolása (sajnos utóbbit is volt szerencsém kipróbálni). A technológiát a fülesekbe épített 3 pár mikrofon teszi lehetővé, amely az elvártaknak megfelelően, közel 100 százalékos hatásfokkal működik, persze némely hangokat azért még így is beenged (a metróval például nem sikerült tökéletesen megbirkóznia). A füleseken természetesen egy Ambient Mód is található, amely átengedi a zajokat, ha úgy döntünk, hogy nem kizárni, hanem inkább figyelni szeretnénk a környezetünkre.

A Samsung eddigi legkönnyebb fülhallgatói

A készülék telefonos hangminősége is kiemelkedőnek bizonyult, a tesztidőszak alatt ugyanis végig tisztán értett engem a beszélgetőpartnerem, ugyanakkor én is jól hallottam, amit ő mond.

A fülhallgató belsejében egy 61 mAh kapacitású akkumulátor dolgozik, amely 5 órányi folyamatos zenehallgatást képes biztosítani, ha be van kapcsolva az aktív zajszűrés, ha nincs, akkor (közepes hangerő mellett) akár 7.5 órán keresztül is bírja szuflával. Ha a töltőtokot is bevetjük, amely egy 472 mAh kapacitású powerbankkal egészült ki, akkor aktív zajszűrés mellett a maximális üzemidő 20-24 óra körül van, zajszűrés nélkül pedig 29-30 órányi üzemidőre lehet számítani.

Mint minden fülhallgató esetében az egyik leginkább égető kérdés a hangzás minősége, és csodák csodájára ebben sem vérzik el a Samsung üdvöskéje. A Galaxy Buds 2 minden stílusban tiszta basszusokat kínál, miközben a magas hangokat is kristálytisztán szólaltatja meg, sőt a közepekkel sincs problémája.

OnePlus Buds Pro 

A OnePlus Buds Pro körülbelül egy hónappal ezelőtt debütált a kínai piacon, de most végre Európában is előrendelhető lett. A dobozban ezúttal is a megszokott dolgokat találjuk: töltőtokot benne a fülesekkel, USB-C típusú töltőkábelt, három pár szilikon fülpárnát, valamint használati útmutatót. Maga a tok nagyon stílusos, nem túl nagy, és nem is túl kicsi, viszont kellően nehéz, nincs olyan érzésünk, mintha semmi nem lenne a zsebünkben.

Piros-fehér dobozban jutottak el hozzám a fülhallgatók

A matt fekete, vagy fehér színben megvásárolható tokban találjuk a füleseket, amelyek in-ear, azaz hallójárati kialakítást, valamint a megszokottól eltérően meglepően rövid szárakat kaptak, és mindössze 4 grammot nyomnak (tehát a Samsung füleseknél is könnyebbek). Esztétikailag egyébként egy kifejezetten szép és igényes darabról van szó, a fémes hatású szárak remekül feldobják az apró matt fekete eszközt, már-már úgy érezhetjük, hogy sajnáljuk használni olyan szépek.

Az elképesztően ütős termékdizájn mellett az eszköz IP55 védelmet is kapott, vagyis ha izzadság vagy por éri, akkor sem megy tönkre.

Kivételesen szép dizájn

Ami a kényelmi faktort illeti, nem tapasztaltam, hogy húzná a fülemet a fülhallgató, amikor benne van, ugyanakkor a teszt során egyszer-kétszer helyre kellett igazítanom, amikor tempós sétálás közben ki akart pottyanni a fülemből. Futáshoz és egyéb extrém sportokhoz talán nem vinném magammal, de egy laza sétához, irodai munkához, hétköznapi tevékenységekhez tökéletes.

Az eszköz Bluetooth-on keresztül csatlakozik a telefonhoz, amihez elég csak felnyitni a töltőtok fedelét, és a kijelzőn már meg is jelenik a csatlakozási lehetőség. Az eszköz vezérlését mindkét oldalon egy-egy kisméretű érintőpanel látja el, melyek segítségével a zenelejátszás és a hívás funkciók mellett az aktív zajszűrést is irányítani lehet. Feltehetően utóbbi funkció miatt kapta meg a készülék a Pro jelzőt is, ugyanis a készülék három beépített mikrofonnal rendelkezik, amelyek képesek kiszűrni a keletkezett zajokat.

Aktív zajszűréssel támad a OnePlus

A zajszűrés egyébiránt kifejezetten jól működik, bár tapasztalatom szerint a 80 Db-t is elérő metró zajával ő sem tudott mit kezdeni. Természetesen itt is elérhető az Ambient Mód, melynek segítségével lejátszás közben is hallhatjuk a hangokat, amikor figyelni szeretnénk a környezetünkre.

Ami a telefonos hangminőséget illeti, a OnePlus Buds Pro a Samsung fülhallgatójához hasonlóan jónak bizonyult, a városban, utcán sétálva, az autós forgalomtól néhány méterre is tisztán értettem mindent, és a tőlem érkező hangminőségre sem panaszkodott senki.

Kiváló telefonos hangminőség

Az üzemidő kifejezetten jó, ráadásul az Type-C mellett a gyorstöltésre is alkalmas Qi-tanúsítványú töltőpaddal is tölthető a fülhallgató, ami még kényelmesebbé teszi az eszköz mindennapi használatát. Aktív zajszűrés mellett a fülhallgatók 5 teljes órányi zenehallgatást kínálnak, tokkal együtt pedig 15 órányi lejátszási időt biztosítanak. Aktív zajszűrés nélkül körülbelül 10 órányi üzemidőre lehet számítani, tokkal együtt ez akár a 38 órát is elérheti.

A OnePlus Buds Pro a saját árkategóriájában kiváló hangminőséggel rendelkezik: a mélyek megfelelően teltek, a magasak tiszták és élénkek, és az összhatás is kellemes.

Verdikt  

Mindkét fülhallgató elképesztően igényes, az összkép letisztult és elegáns, de dizájn tekintetében összességében a OnePlus Buds Pro vitte nálam a prímet. Ebben minden bizonnyal az is közrejátszik, hogy a száras kialakítású fülhallgatókat jobban kedvelem, továbbá nagyon tetszettek a fülhallgató fémes dizájnelemei, amelyek remekül feldobták az apróságokat.

Hangminőség tekintetében mindkét esetben magas színvonalat kapunk, és mivel a két eszköz tényleg közel azonos tudású, így különösen nehéz, már-már lehetetlen meghatározni, melyik a jobb a kettő közül.

samsung galaxy buds 2
OnePlus Buds Pro és Samsung Buds 2

Mivel mindenki igényei kicsit mások, nehéz lenne eldönteni, melyik fülhallgató a jobb választás. A 55 ezer forintos Galaxy Buds 2 a Samsung telefontulajdonosok körében arathat nagy sikert, hiszen az Auto Switch funkció lehetővé teszi több eszköz (telefon, tablet, fülhallgató, stb.) egyidejű kezelését. Az ugyancsak 55 ezer forintos OnePlus Buds Pro pedig a gyorstöltés és a zajszűrés nélküli különösen hosszú üzemidő miatt lehet jó választás.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!