Az USA átáll a napenergiára

Amennyiben a Fehér Ház jelenlegi elképzelései valósággá válnak, az USA energiaszükségletének közel 50 százaléka származik majd megújuló forrásból. 

A Fehér Ház szerdán tette közzé a Solar Futures Study -t, egy új jelentést, amely részletezi az ambiciózus terveket annak érdekében, hogy az USA fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos ellátását a napenergiára helyezze át. A tanulmány szerint 2020-tól az ország villamos energiájának 3% -a napelemekből származik. Az új terv pedig drámai ugrást javasol, miszerint 2035 -re 40 százalékra, 2050-re pedig 45 százalékra nő ez az arány. A jelentés az Ida hurrikán okozta károkkal foglalkozik, amelyek miatt több mint egymillió ember maradt áram nélkül. Sőt, még mindig háztartások százezrei vannak elektromos energia nélkül az augusztus 29-én Louisiana államot sújtó erős szél és árvíz miatt. Abba most ne menjünk bele, hogy egy ilyen természeti katasztrófa a napelemes tetőket is elvinné, tehát nem feltétlen lennének sokkal előrébb az érintett polgárok.


Az ilyen szélsőséges időjárási eseményeket súlyosbítja az ember okozta klímaváltozás. A tanulmány, amelyet az Energiaügyi Minisztérium Energiahatékonysági és Megújuló Energia Hivatala készített, azt írja, hogy a napelemek használatát 2025 -ig átlagosan évente 30 gigawattal, 2025-től 2030-ig évente 60 GW-tal kell növelni ahhoz, hogy 2035 -re elérjék az 1000 GW-tot, és 2050-re meglegyen az 1600 GW. 1 GW-ban 1 milliárd watt van, és hogy értsük ennek jelentőségét, egy iPhone töltő 20 wattot fogyaszt. A mikrohullámú sütők jellemzően 600 és 1000 watt közötti tartományban dolgoznak, és 1 gigawatt teljesítmény 110 millió LED izzónak, több mint 3 millió napelemnek felel meg.

Kép: Jukka Niittymaa – Pixabay

Egy hagyományos amerikai otthonnak 20-25 napelemre van szüksége ahhoz, hogy teljes mértékben napenergiával működjön. Ha 1 GW nagyjából 3 millió napelemmel egyenlő, akkor 1 GW elméletileg több mint 100 000 házat képes ellátni. A jelentés szerint sok fog a tetőkre kerülni, de olyan területeken is létesülhet napelempark, ami más célokra teljesen alkalmatlan. A tanulmány rávilágít arra a tényre, hogy a napenergia, a legolcsóbb és leggyorsabban növekvő tiszta energiaforrás. Ami 2035-re elegendő villamos energiát képes előállítani az USA összes otthonának ellátásához, és akár 1,5 millió embert is foglalkoztathat.

A Solar Futures Study csak egy eleme a Biden adminisztráció fenntarthatósági tervének. Hivatalának első napján Joe Biden elnök végrehajtási parancsot írt alá, hogy csatlakozzon a párizsi klímaegyezményhez, amely többoldalú megállapodás a globális hőmérsékletemelkedés korlátozására és az éghajlatváltozás hatásainak csökkentésére. Az adminisztráció aláírta az éghajlati válsággal kapcsolatos végrehajtási utasításokat is, és bejelentette, hogy 2030 -ra az összes új autó eladásának fele elektromos járművekből származik majd.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?