Meghalt a ZX Spectrum Atyja, az olcsó számítógépek félistene :(( – RIP Sir Clive Sinclair

Olcsó gépeivel tömegekhez juttatta el a számítástechnikát, forradalmasította a PC szektort. Egy nagy ember távozott, sosem felejtünk Sir Clive Sinclair!

„Zseni”. Sok emberre használják, és akadnak néhányan, akik TÉNYLEG meg is érdemlik ezt a jelzőt. Egymillió százalék, hogy közéjük tartozik Clive Sinclair, aki a PC iparág hőskorának egyik legfontosabb szereplője. Aki gépeivel forradalmasította a szektort, aki otthonok tömegébe tört be olcsó, könnyen kezelhető berendezéseivel.clive sinclair


Pedig az indulás nem volt könnyű, hiszen az 1940-ben Angilában született fiú családjának a háború, és a katasztrofális gazdasági körülmények miatt többször is költöznie kellett a negyvenes-ötvenes években. A kis Clive életén mindez valószínűleg nyomot hagyott, hiszen legendásan nem volt barátkozós fajta, nehezen jött ki a foci- és rögbiimádó kortársaival, és ahelyett, hogy az osztálytársaival vadállatkodott volna, inkább a matekkönyveket fújta. 14 éves korában már egy saját tengeralattjárót tervezett, érettségi után pedig úgy döntött, hogy nem megy egyetemre, hanem inkább helyette saját elektronika micro kitjét árulta.

Felemelkedés és bukás

Ez egy általa tervezett rádióáramkört és a hozzá való alkatrészeket tartalmazta, és havonta már 1000 darabot adott el belőle nagyjából. 19 évesen írt egy könyvet a tranzisztorokról és egyet a sztereó berendezésekről, az első kilenc, a második hét kiadást ért meg. Nem gyenge.

Ezt követően különféle nagyvállalatoknál helyezkedett el, majd két évvel később létrehozta saját cégét. Megszállott híve volt a miniatürizálásnak, fanatikusként kutatta az ebben rejlő lehetőségeket, a hatvanas évek végén, hetvenes évek elején vállalata már mini rádiókat, tévéket, számológépeket és karórákat is forgalmazott. A hetvenes évek közepén azonban a jóval nagyobb ipari konglomerátumokkal már nem tudta felvenni a versenyt, és a Sincair Radionics veszteségessé vált. 1976-ban a National Enterprise Board (NEB – Nemzeti Vállalkozási Tanács) mentette meg, többségi tulajdonosává válva idővel a „Sinclair műveknek”. Azonban később pontosan ők okozták a cég vesztét, hiszen racionalizálási folyamatok részeként a feldarabolás mellett döntöttek.

Cél: Olcsó számítógép

A hetvenes évek végén a mikroprocesszorok megjelenésével Clive Sinclair figyelme a számítógépek felé fordult. Látta az ilyen eszközök iránti érdeklődés növekedését, de azt is, hogy ezek egyelőre az átlagemberek számára irtózatosan drágák. Egy olyan masinán törte a fejét, amit viszont bárki megvehet. Így született meg a kis teljesítményű, azonban kedvező árú ZX80, amelyet készre szerelve (99,95 font), és otthon összerakható kitként (79,95 font) is árultak. Tehát visszatért a 18 éves korában bevált sikerrecepthez, és a koncepció fényes sikert aratott. Nem csoda, hiszen például az ekkoriban futó Commodore PET 700 fontot kóstált.

clive sinclair

A ZX80-nak nyilván voltak gyenge pontjai, de tömegek előtt tárta szélesre a számítástechnikához vezető ajtót. Egy évvel később jött a folytatás a ZX81 személyében, amely még olcsóbb volt (49,95 font, illetve 69,95 font), és még nagyobb sikert aratott. A Sinclair hirtelen felkapott névvé vált, és a termékei lettek egy pillanat alatt Nagy-Britannia legsikeresebb számítógépei. A gépeket elkezdték forgalmazni Japánban és az Egyesült Államokban is, és a siker újabb sikereket szült. Mindenfelé „rajongói csoportok” alakultak, rengeteg program született a gépekre, sőt harmadik féltől származó kiegészítők is megjelentek, amelyek értelemszerűen további vonzerőt jelentettek.

zx spectrum

Clive Sinclair, pedig mint egy bespeedezett kovács, megszállottként csépelte a még forró vasat. 1982-ben jött az igazi nagy durranás, az akár 48 KB memóriával is elérhető ZX Spectrum, amely ugyan gyengébb volt, mint a nagy rivális Commodore 64, ám fele annyiba került.

A ZX Spectrum, azaz becenevén a Speccy, az égbe katapultálta a céget. E termék a világ számos pontjára, így Magyarországra is eljutott, sőt születtek hazai klónjai is. Az álma nyilván mindenkinek a C64 volt, de azok is boldogok voltak, akik egy Spectrummal üthették el az időt. Erre is rengeteg játék készült, és komoly tábora alakult ki. Egy év múlva a vállalat értékét már 100 millió fontra értékelték a szakértők, és Clive Sinclair, illetve a cége a csúcsra jutott. Ám azt még senki sem tudta ekkor, hogy innen már csak lefelé vitt az út.

Összeomlás

A fő probléma az volt, hogy Sinclair a nehéz természete miatt nem volt hajlandó másokkal közösködni, és pláne nem akart ismét befektetőket engedni a cége közelébe. Az új gépek kifejlesztéséhez viszont pénzre, sok pénzre lett volna szükség. Az olcsóbb gépek piacán a nyolcvanas évek közepén már ott hadakozott Commodore, az Apple, az IBM, és még seregnyi más hatalmas vállalat. Mellettük a Sinclair Research picinek és gyengének számított, még akkor is, ha a termékük egyébként hasított.

clive sinclair

Ráadásul Clive Sinclair egyszerűen kiszeretett néhány év alatt a számítógépekből, és régi álma, az elektromos autózás felé fordult. Minden tőkéjét egy ilyen verda, a C5 kifejlesztésébe ölte, a projekt azonban megbukott. 1990-re a vállalatnak csupán két alkalmazottja maradt, és PC-k helyett összecsukható és elektromos biciklikkel próbálkoztak, nem túl nagy sikerrel.
Az ezredfordulóra a Sinclair Research gárdája egyetlen főre redukálódott… 2010-ben még tett egy utolsó kísérletet, hogy X1 néven megtervezett elektromos autó projektjéhez támogatókat találjon, azonban ez a kísérlet is becsődölt. Ezt követően pedig az olcsó számítógépek atyja visszavonult, és minden idejét és energiáját a rákkal való küzdelemnek szentelte.

Az elmúlt egy évtizedben a legendás kitartása, makacssága segítette, de 2021 szeptember 16-án szervezete feladta a harcot. Ha nem lett volna ateista, akkor az 1983-ban az érdemei elismeréseként lovaggá ütött Sir Clive Sinclair már az angyaloknak tervezgetne otthon összerakható moduláris elektromos szárnyakat. De így valószínűleg egy másik túlvilágon hódol kedvenc hobbijának, a pókernek.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?