Óriási átverés volt a „zöld kriptovaluta”

A Chia nevű Bitcoin rivális kinyírja az adattárolókat, és iszonyú mennyiségű szemetet generál. És csődbe vitte a befektetőit.

Idén tavasszal óriási dérrel-dúrral harangozták be, hogy jön a Chia nevű új kriptopénz, ami ellentétben a Bitcoinnal meg a többi hasonló cuccal, nem lesz környezetszennyező. Ezt azzal magyarázták, hogy a „bányászata” nem a videókártya vagy a processzorok számítási kapacitását használja, hanem a HDD-k és SSD-k szabad tárolókapacitását kihasználva zajlik a blokklánc menedzsment.


chia

Tehát az egész bizniszt nyakönöntötték a zöld szósszal, és a marketingben is nyilván kihangsúlyozták ezt, mondván a Chia-t az használja, aki figyel a bolygóra, aki csak pénzt akar keresni, az menjen másfelé stb. stb. Szóval ment a nyomasztás kőkeményen, és eleinte úgy tűnt, hogy sikeres is lesz a propaganda. Az indítás után kilőtt a Chia, és az első időszakban 450 000 forintig ment fel az árfolyam. Ennek megfelelően rengetegen kezdték felvásárolni az adattárolókat, azokból építettek bányászfarmokat, ami miatt óriási hiány lépett fel ezekből a komponensekből. Az áruk az egekbe szökött, ami az IT piac más területein is drágulást okozott.

chia
Viszont már ekkor voltak, akik arra figyelmeztettek, hogy a dolog komoly veszélyeket rejt magában, hiszen az SSD-ket és HDD-ket nem arra tervezték, hogy folyamatosan dolgozzanak, és ha Chia bányászatra használják őket, akkor hamar meg fognak dögleni. Mostanra kiderült, hogy a kritikusoknak igazuk lett. A Chia kriptovaluta ugyanis TÉNYLEG kivégzi az adattárolókat, amelyek élettartama így 10 évről másfél hónapra csökken. Rengetegen konstatálták a bajt, és elkezdték tömegével a piacra önteni az „alig használt”, mindössze pár hónapos eszközöket.

chia zuhanás
Ezek normális esetben tényleg jó állapotúak lennének, de a Chia bányászat miatt gyakorlatilag roncsnak számítanak. Szóval a zöld kriptopénz igazából nem is környezetbarát, hanem még az áramzabáló Bitcoinnál is jobban pusztítja a bolygót. Sokan belátták, hogy nem igazán éri meg ezzel foglalkozni, hiszen a tönkre menő alkatrészek miatt csak buknak dolgon, ezért komoly Chia eladási hullám indult meg. Az árfolyam ennek hatására durván 80 százalékot esett, úgyhogy még befektetésnek is katasztrofális ez a csodavaluta. Persze az egész sztori totál gáz, de azért az ember picit sajnálja, hogy nem neki jutott eszébe egy ilyen húzás. Mert abban biztosak lehetünk, hogy akik kitalálták a zöld maszlagot, és betáraztak jó előre az olcsó adattárolókból, amiket aztán jó drágán rásóztak a balekokra, na ők igen jól jártak!

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?