Csalók élnek vissza Elon Musk nevével

A kriptovalutára éhes csalók Elon Musk nevében tesznek kecsegtető ajánlatot, hogy bitcoint csikarjanak ki a gyanútlan áldozatokból.  

Az elmúlt években egyre több olyan jelenséggel találkozunk, amelyek során ismeretlen csalók nagyvállalatok, bankok, közüzemi szolgáltatók, vagy éppen ismert emberek nevével élnek vissza. A kriptovaluta befektetésekkel, bitcoinnal kapcsolatos átverések egyik közkedvelt szereplője Elon Musk, a csalók ugyanis előszeretettel bújnak a milliárdos üzletember profilja mögé, hogy így némi bitcoinra tegyenek szert.


A TechRadar értesülései szerint a Tesla-vezér ismertségével visszaélő csalások az elmúlt időszakban új lendületet kaptak, különféle hamis weboldalak jelentek meg a közösségi oldalakon, és spamek formájában is egyre több ilyen jellegű veszélyes email érkezik. A csalók többynire Elon Musk Mutual Aid Fund vagy Elon Musk Club nevű csatolmányokat küldözgetnek szét, melyekben azt ígérik, hogy 0,001-0,055 értékű bitcoint adnak azoknak, akik csatlakoznak a szervezethez.

Miután a potenciális áldozat bekapta a horgot, tehát rákattintott az emailben található csatolmányra, váratlanul egy webhely töltődik be a böngészőben, amely végül automatikusan átirányít egy másik oldalra. Itt már az email-cím és a bitcoin cím megadása következik, majd ha ez is megtörtént, egy felugró weboldal arra kéri az illetőt, hogy a megadott címre küldjön el 0.001 bitcoint, cserébe ő is megkapja az ígért összeget. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy a pénzhez persze soha nem fog hozzájutni az áldozat.

Ugyan az ilyen típusú átveréseket viszonylag könnyű észrevenni, továbbra is meglepően sokan dőlnek be hasonló trükköknek: a Financial Times májusi cikke szerint már legalább kétmillió dollárt loptak el a különféle kriptovaluta-csalások alkalmával azok a kiberbűnözők, akik a Tesla-vezér ismertségével éltek vissza.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?