Ezen a helyen fog vizet keresni a NASA holdjárója

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) nemrégiben jelentette be, hogy sikerült kiválasztani a VIPER nevű rover leendő leszállóhelyét a Holdon. 

A Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, azaz VIPER nevű jármű a sokat emlegetett Artemis-program előfutára lesz, melynek keretében 2024-ben ismét embert küldenek a Holdra. A magyarul Viperának fordított holdjáró feladata, hogy a Hold déli sarkkörét felkutassa, és bizonyítékkal szolgáljon arra vonatkozóan, hogy az égitest közvetlen felszíne alatt víz található.


A rover az olasz sarkörkutató Umberto Nobile után elnevezett Nobile-kráterben fog landolni 2023-ban, egészen pontosan valamivel a kráterperemen kívül. A Hold déli sarkköre az égitest leghidegebb része, ahol korábban sosem járt még ember által készített jármű. A VIPER három speciális műszer és egy fúró segítségével vizsgálja majd a holdi talajt és a környezetet.

Ha bebizonyosodik, hogy elegendő mennyiségű víz áll rendelkezésre a Holdon, az a hosszabb holdi jelenlét és a Marsra tartó jövőbeli missziók során egyaránt nagy segítséget jelenthet.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?