Olcsó laptopot keresel? – Acer Swift 1 teszt

Mire jó ma egy kedvező árú notebook? Milyen kompromisszumok megkötésére késztet? Milyen a teljesítmény és a képminőség? Hogy bírja az akku? Megnéztük! Olcsó laptop teszt!

Acer Swift 1

Az Acer giganagy notebook választékában évek óta a Swift 1 sorozat testesíti meg az „olcsó, hordozható” termék fogalmát. E modelleket alapvetően hétköznapi használatra szánják, nem játékra, és nem különféle nagy számítási kapacitást igénylő szoftverek futtatására.


acer swift 1

A család pont a viszonylag kedvező ára miatt elég népszerű volt korábban, így aztán az égegyadta világon senkit sem lepett meg, hogy 2021-ben is jött egy friss verzió. Na ezt próbáltuk ki!

Ultra dizájn

Az Acer Swift 1 egy ultrabook, azaz igen vékony, kompakt, könnyen hordozható. Nincsenek rajta idióta díszítőelemek, totál letisztult, nem váltja meg külsejével a világot, de ezt nem is várta tőle senki. A kávák jó vékonyak, a készülékház alumíniumból van, amit sokkal jobb tapogatni, mint a gagyi kopogós műanyagot. A zsanérok stabilan tarják a képernyőt, és nyitott állapotban meg is emelik egy cseppet a hátulját, ami a hűtés miatt fontos, és a gépelés is kényelmesebb.

acer swift 1

Szóval a dizájn teljesen rendben van. Nálunk ez a rózsaszín verzió járt, ami az ízlésemnek túl harsány, hivalkodó, meg hát fiú is vagyok, szerintem annyira nem passzol hozzám. De lányoknál jobban beválhat, és van belőle visszafogottabb ezüst változat is.

Kialakítás: Hagyományos, nem kihajtható, tabletként nem használható notebook.
Szín: Rózsaszín, sárga, ezüst.
Strapabíró kialakítás: Felejtsd el! Vigyázni kell rá.
acer swift 1
Ujjlenyomat olvasó: Van, az egérke mellett, jól működik.
Csatlakozók: 2 db. USB Type-A 3.2, USB Type-C 3.2, HDMI 1.4, 3,5 mm analóg audió (fejhallgató+mikrofon). Nagyjából van minden, amire szükség lehet. A memóriakártya olvasót egy kicsit hiányoltuk, de ma már nagy divat ezen spórolni.

olcsó laptop
Zsanérok: Könnyen nyithatóak, stabilan tartják a képernyőt.
Méretek: 323 x 212 x 15 mm. A széle-hossza értelemszerűen adott a képernyőméret miatt. De a vastagsága, azaz inkább vékonysága szuper!
Súly: 1,3 kilogramm! Remek, jó könnyű!

Kijelző

Korrekt, de nem kiemelkedő kijelzővel látták el.

Paneltípus: IPS LED LCD, nem érintésérzékeny.
Méret: 14 inch, átlagos.
Felbontás: Full HD (1920×1080 képpont) felbontás, ebben a méretben ez ma már átlagosnak számít.

acer swift 1
Tükröződésmentes bevonat: Igen. Szerencsére! Hasznos.
Fényerő: A méréseink szerint 315 nit. Ennél picit többet vártunk. Szobában, irodában ezzel a fényerővel gond nélkül lehet használni, de a napfényben már alig látszik belőle valami. Mivel ez egy olyan termék, amivel az ember akár szívesen ki is ülne a parkba molyolni, ezért jobb lett volna egy picit több fény.
Kontraszt: 1267,2:1. Ez totál átlagos, IPS LED LCD szint.
Betekintési szög: Teljesen jó, hiszen csak akkor kezdenek fakulni a színek, ha olyan 168-170 fokos, kiszorított szögből nézzük. Invertálódás nincs, azaz a pirosból nem lesz “kék”, a szürkéből pedig sárga.
Színek: A “fekete” a paneltechnológiából fakadóan nem az igazi, sötétben inkább igen sötét szürkének tűnik. A többi árnyalattal nincs különösebb gond, a tónusok szépek, természetesek, de különösebben ragyogónak nem neveznénk őket. A képalkotási eljárásból fakadó fátyolosság itt is érezhető, a színtér lefedettség viszont kicsit kicsi, az sRGB színtér 85,6 százalékának lefedésére képes. Már csak emiatt sem alkalmas grafikai munkára.

olcsó laptop
Mozgásmegjelenítés: Rendben van, mert akadozás nincs, egyéb anomáliáktól (remegő aura, vibrálás, utánhúzás) is megkímélt.
Maximális képfrissítési ráta: 60 Hz. Azaz másodpercenként ennyi képkocka megjelenítésére képes a kijelző. Ez ma a kötelező minimum a notebookoknál, ennél csak jobb modellek vannak, igaz nem ebben az árkategóriában.
Dinamikusan változó képfrissítési ráta: Nem támogatott se a G-Sync se a FreeSync
Homogenitás: A fényerő eloszlása többé-kevésbé egyenletes, a méréseink alapján maximum 14,7 százalékos lehet az eltérés. Ennél fontosabb, hogy foltok-felhők nem tűnnek fel a képernyőn a hétköznapi használat során.

Teljesítmény

Ez nem egy nagy teljesítményű notebook, ami azért befolyásolja, hogy mire lehet használni.

Hardver: 4 magos Intel Pentium Silver N5030 processzor (1,1/3,1 GHz) ami már meglehetősen elavult konstrukció + 8 GB RAM, ami meglepően jó, és egy UHD Graphics 605 grafikus vezérlő. Tehát dedikált videókártya nincs, és mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy a hardvercsomag ma gyengécskének számít, amit a szintetikus tesztek is megerősítettek, hiszen ezeken nem ért el jó eredményt.

swift 1 notebook
Mire jó?: Rendben, de mit is jelent ez a valóságban? Nos, a játékokat, 3D alkalmazásokat, komolyabb számítási kapacitást igénylő programokat sajna tényleg el lehet felejteni, és a kép- vagy videószerkesztésre sem az ideális megoldás. De netezésre, levelezésre, chatelésre, videózásra, filmezésre, zenehallgatásra, irodai szoftverek futtatására gond nélkül alkalmas.
Háttértár: GB SK Hynix BC511 SSD. Mivel játékot, nagy szoftvereket nagyon nincs értelme rápakolni, ezért igazából ez a háttértár elég, még akkor is, ha ez a kapacitás nem számít soknak. Ráadásul iszonyú gyors, ami egy merevlemez után olyan, mint az áldás.

swift 1 notebook
Melegedés: A kis teljesítményű vas egyik nagy előnye, hogy nem igényel zajos hűtést. Konkrétan ebbe a gépbe egy hangtalan passzív hűtőrendszer került. Ettől persze még átforrósodhatna kényelmetlenül a gép, de ezt nem teszi, szóval ezt a feladatot a mérnökök nagyon jól megoldották. Maximum 63 fokra melegedett fel a processzor működés közben, ami teljesen jó értéknek számít, és a gépház is maradt a testhőmérsékletnél (~38 fok).

Kezelés

Numpad: Nincs.
Szigetes elrendezés: Igen, ez a legjobb.
Háttérvilágítás: Igen. Remek, sötétben is használható.
Kényelem: A gombok nagy méretűek, és kellően stabilak, az ellenállásuk és a nyomásút is megfelelő. Hosszú idő után is kényelmes marad a gépelés.

olcsó acer
Tapipad: Kellően nagy és stabil, érzékenysége állítható. Nem kopog, nem mozog, kifejezetten kényelmesen használható. A többujjas gesztusok támogatása megoldott, de különálló gombok nincsenek rajta.

Energia

Akkumulátor: 48 Wh kapacitású akksival szerelték fel, amit kiemelkedőnek nem neveznénk, de kis fogyasztású hardver és képernyő miatt mégis elég.

swift 1 notebook
Üzemidő: Az üzemidő használattól függően ~6 (maximális terhelés) és ~15 óra (videózás) között alakul 50 százalékos fényerő mellett. Azaz nagyjából akár egy napot is ki lehet vele húzni, ha nem hajtjuk szét.

Hang

Fülhallgatóval: Remek jó hangminőséget produkál, akár zenehallgatásra is alkalmas így a termék.
Hangszórók: A beépített hangrendszer olyan notebookos, azaz elég gyatra megszólalást produkál. Zenehallgatásra alkalmatlan, de egy videókonferenciához, filmhez megteszi.

Ár

Acer Swift 1 – 175 000 forint. Ahhoz képest, hogy ez milyen gép, mennyire használható, és hogy néz ki, ez elég jó ár!

Kinek ajánljuk – Acer Swift 1

– Olcsó de használható notit keres
– Sokat hurcolássza a gépet
– Tanuláshoz, irodai munkára, filmezéshez kell egy laptop
– Kompakt, könnyű masinára vágyik
– Fontos a csendes működés
– Nem tudja nap közben tölteni a gépét

Kinek nem ajánljuk – Acer Swift 1

– Játékra keres notebookot
– Teljesítményigényes alkalmazásokat futtatna
– Nagyméretű kijelzőt szeretne
– Grafikai munkára használná a terméket
– Visszafogott külsejű gépben gondolkodik

Még több információ az Acer Swift 1 notebookról a hivatalos honlapon

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Dizájn
  (4)
 • Teljesítmény
  (2.5)
 • Képminőség
  (3)
 • Akkumulátor
  (4)
 • Hang
  (3)
 • Kezelhetőség/kényelem
  (4)
 • Ár/érték arány
  (4.5)
3.6

Összegzés

Az Acer Swift 1 egy abszolút tisztességes, alacsonyabb kategóriás notebook. Amire kitalálták, arra tökéletesen megteszi. Nem egy mindent vivő erőgép, ám ez az árán is meglátszódik.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
További tesztek

Ezeket olvastad már?