Okosórával az egészségesebb életért

A mai rohanó világban az egészségünkre számtalan rejtett veszély leselkedik. A kevés mozgás, a helytelen táplálkozás, a sok stressz és a rossz minőségű alvás Damoklész kardjaként leng a fejünk felett. De az emberiség mára kifejlesztett számos fegyvert a védelme érdekében, és az arzenálban ott figyelnek a kütyük is, amelyek bevetésével bárki számára adott a lehetőség, hogy egészségtudatosabban éljen. Ezek között is kiemelt helyen trónolnak 2021-ben az okosórák, pontosabban ezek néhány típusa, amelyek ügyesen és megfelelően használva tényleg óriási segítséget nyújthatnak ez elhízás, a szívproblémák, a cukorbetegség, azaz civilizációs kórságok ellen vívott harcban.

Evolúció

Az első okosórák még csak arra szolgáltak, hogy jelezzék, ha üzenet vagy hívás érkezik a telefonra, azonban a gyártók hamar rájöttek, hogy e viselhető masinák kiválóan alkalmasak arra, hogy monitorozzák gazdájuk mozgással kapcsolatos tevékenységeit. Nem kellett sokat várni, és megjelentek a különféle fiziológiai adatokat, illetve aktivitásmérő szenzorokkal is kiegészített eszközök.


Samsung Galaxy Watch4 Classic
Nem csak a tudás, a dizájn is nagyon menő!

Ez pedig nagyon bejött az embereknek, a piaci résztvevők pedig vették a jelzést, és a fejlesztések során kiemelt szerepet kaptak az ilyen típusú funkciók. Ma pedig már ott tartunk, hogy akadnak olyan okos típusok, amelyeket dugig tömtek e szolgáltatásokkal. Ezek egyik tipikus képviselője az idén nyáron debütált Samsung Galaxy Watch4 Classic, amelyből mi is kaptunk kölcsön egy példányt. Most e termék segítségével mutatjuk be, hogy egy okosórával hogyan is lehet egészségesebb az élet.

Ez egy olyan masina, amelyet telefonos applikációkkal együtt lehet a maximálisan kihasználni. A készülék rendelkezik beépített böngészővel, zenelejátszóval, természetesen alkalmas a hívások fogadására, levelek és üzenetek megjelenítésére, tehát mindent tud, amit egy ilyen eszköztől egyébként elvárhatunk a fitnesz funkciókon kívül.

Motivációs erő

A saját tapasztalataink szerint az első és legfontosabb dolog, amiben egy okos óra segíthet, hogy motiváltabbá tesz. Amikor az ember elkezd mozogni, és folyamatosan látja, hogy hogyan halad, például futásnál, úszásnál, sétánál mekkora távolságot tett meg, az elképesztően inspiráló lehet, hogy ne adja fel, még akkor sem, ha fáradt. Pláne akkor jó ez, ha rendszeresen mozog, és látja a saját csuklóján a fejlődést számokban. Tehát, hogy még hosszabb távot tett meg, még tovább bírta, még gyorsabb volt, még magasabbra ment stb. stb.

Samsung Galaxy Watch4 Classic
Könnyen, áttekinthetően mutatja, hogy állunk a napi mozgással.

Az általunk tesztelt termék a távolság mellett méri a sebességet, a gyorsulást, a lépésszámot és a magasságot is például. Ráadásul mindezt pontosan teszi, hiszen GPS alapú rendszert használ, tehát nem kalkulálja, hanem műholdakról kapja az adatokat, ami azért nem ugyanaz.

Személyi Edző

A szenzorok által mért adatokat az alkalmazás tárolja, feldolgozza, visszakereshetővé teszi, és tud belőlük különféle látványos grafikonokat kreálni. A Samsung Health app tartalmaz különféle edzésterveket, amelyeket képes összehangolni a beérkező adatokkal. Magyarul a szoftver „látja”, hogy elvégeztük-e a kitűzött penzumot. Ezen edzésprogramokat profi szakemberek állították össze, és mindegyik különféle célt szolgál. Tehát akad olyan, amelyikkel fogyhatunk, egy másik a maratonra készít fel stb. stb. A nehézségük eltérő, így mindenki találhat köztük olyat, ami passzol az elvárásaihoz. Egyébként nem csak annyiból áll egy ilyen terv, hogy „Nyomjál le tíz fekvőt, aztán húsz felülést!”, hiszen sok gyakorlathoz videó is tartozik, valamint az órát is megkérhetjük, hogy vegye át az edző szerepét, és diktálja, hogy mikor mit kell csinálni.

Tök őszinte leszek, korábban egy nagy marhaságnak tartottam ezt az egész beépített edzésprogram dolgot. Aztán elkezdtem egy fogyókúrát csinálni vele, és igen hamar rájöttem, hogy nem hogy nem butaság, hanem szuper hatékony, és tényleg sokat segít.

Testösszetétel

A Samsung Galaxy Watch4 a első olyan okosóra, ami már a testösszetételt is képes monitorozni. Ez a funkció eddig leginkább az okosmérlegek területe volt. Most viszont már a csuklónkon hordott eszköz segítségével megtudhatjuk, mekkora a testzsírszázalékunk, vázizomzatunk, a testünkben lévő vízmennyiséget, vagy akár zsírmennyiséget is megtudhatjuk Samsung legújabb okosóráiba épített BioActive szenzor segítségével.

Samsung Galaxy Watch4 Classic

Ezen a felületen tekinthetjük meg az úgynevezett BMI indexünket, ami habár nem a tényleges testzsír-százalékot mutatja, hasznos lehet egy egészséges testsúly meghatározásánál is.

Táplálkozási tanácsadó

Amennyiben megadunk néhány adatot (életkor, súly, magasság stb.) sok más mai modern okosórához hasonlóan a Samsung Galaxy Watch4 Classic is képes arra, hogy mozgástevékenység elemzését követően kiszámolja, hogy mennyi kalóriát is égettünk el. Ha pedig az órát szinkronizáljuk egy okos mérleggel, akkor tényleg a legpontosabb adatokkal dolgozik így a leghitelesebb eredményt kapjuk. Ezt követően pedig kiszámolhatjuk (vagy kiszámoltathatjuk egy appal), hogy miből és mennyit ehetünk, ami igen fontos lehet a kilók elleni harcban vagy a testépítés során.

Szórakoztatás

A már említett zenelejátszó egy tök fontos funkció, hiszen segít elviselhetőbbé tenni a sokszor unalmassá váló edzéseket, és valakinek még extra energiát is adhat, ha kedvenc dalait hallgathatja. A Samsung Galaxy Watch4 Classicnak ehhez nincs is szüksége a telefonra, hiszen magára az órára lehet feltölteni a dalokat. Ráadásul Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakoztatható hozzá vezeték nélküli úton fej- vagy fülhallgató. Szóval elég csak felcsatolni az intelligens kronométert és máris kezdődhet a nótázás!

Stressz

A modell képes arra, hogy vizsgálja a gazdája stressz szintjét. Ez nagyjából egy fél perces folyamat, a különféle fiziológiai adatok alapján lövi be, hogy mennyire ideális a helyzet.

Amennyiben úgy ítéli meg, hogy a felhasználó idegbe rakta magát, különféle légzőgyakorlatokkal segít kicsit lenyugodni.

Ilyenkor egyébként szó szerint diktálja a tempót, hogy mikor szívjuk be és fújjuk ki a levegőt, tehát konkrét tanácsokat ad, hogy mit kell csinálni ahhoz, hogy jobban legyünk.

Alvásvizsgálat

Az óra és az app együtt képes az alvás minőségének megfigyelésére. Azaz a szoftver a kapott légzéssel, pulzussal stb. kapcsolatos egzakt értékekből ki tudja számolni, hogy melyik alvási fázisban mennyi időt töltött a felhasználó, ébren volt-e, és, hogy mindent összevetve, mennyire volt pihentető a dolog. Sőt, ellátták horkolás felismerővel is, és ha úgy értékeli, hogy a gazdája horkol, akkor automatikusan bekapcsolja a telefon mikrofonját. Ezzel pedig a mobil szó szerint fel tudja venni az éjszakai műsort, amit vissza lehet hallgatni másnap. Óriási.

Szív ügyek

Ma már akad néhány olyan okosóra, és a Samsung Galaxy Watch4 Classic is ilyen, amellyel EKG is elvégezhető. Azaz az elektrokardiográfia révén vizsgálja a szív működését. Ehhez nem kell mást tennie a felhasználónak, mint rátennie két ujját a két gombra és várnia nagyjából fél percet. Azt fontos megjegyezni, hogy az óra nem helyettesít egy „rendes” kardiológiai vizsgálatot, de azt jelezheti, hogy ha esetleg valamilyen probléma van a felhasználó szívével. Még akkor is, ha ennek egyébként semmilyen más jele nincsen. Ez pedig értelemszerűen akár életet is menthet, vagy megelőzhet olyan problémákat, amelyek hosszú távon ronthatják az életminőséget.

EKG és BP funkció csak 22 év felettiek használhatják. A pontos vérnyomásmérés érdekében 4 hetente kalibrálni kell a vérnyomásmérőt és a kar mandzsettát. Android 7.0 vagy magasabb verziószámú Galaxy okostelefon szükséges hozzá.

Vérnyomás

A magas vérnyomás Magyarországon is népbetegségnek számít. A mozgásszegény életmód, a cigaretta, az alkohol és a nem megfelelő étkezés miatt sokaknál kialakulhat ez a szív-érrendszeri betegség. A hipertónia pedig számos szerv károsodását okozhatja, szóval érdemes rá fokozott figyelmet fordítani. Nos, ez az óra ebben is segít, hiszen az előbb ismertetett módon képes a vérnyomás vizsgálatára is. A tapasztalataink szerint nagyjából ugyanazokat az értékeket hozta, mint egy orvosi vérnyomásmérő műszer, tehát hasznos kiegészítő lehet, de nem hivatott helyettesíteni a hagyományos diagnosztikai vagy kezelési módszereket.

Még több infó a Samsung Galaxy Watch4 Classic óráról a hivatalos weboldalon.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?