Bemutatjuk az új LG webOS 6.0 okostévé rendszert

2021-re a vállalat radikálisan átalakította saját fejlesztésű smart tv rendszerét. Azt vizsgáltuk meg, hogy hogyan működik a webOS 6.0, miben más, merre indult a vállalat.

LG és az okostévék

Hogy az LG az elmúlt egy-másfél évtizedben nagyon komoly stratégiát követve vált a televíziós iparág egyik legerősebb, leginnovatívabb szereplőjévé, az nem is lehet kérdés. A vállalat iszonyatos energiát ölt abba, hogy ne függjön senkitől, így vannak saját komponensgyáraik, összeszerelő üzemeik, illetve K&F központjaik is. Ennek köszönhetően gyakorlatilag a cég teljesen saját kézben tudja a fejlesztéseket, aminek révén a készülékeket képesek a saját elvárásaikhoz optimalizálni.


lg webos

Ennek egyik legkomolyabb bizonyítéka, hogy a cég nem várt senki másra, hanem az első pillanattól kezdve egy saját okostévé platform kifejlesztésében gondolkodott. Ennek eredményeként született meg a NetCast több, mint tíz éve, amelyet 2014-ben váltott le a webOS nevű rendszer. A webOS egy igazi sikertörténet, hiszen az első pillanattól kezdve túlnyomórészt pozitív kritikákat kapott, megerősítve azt, hogy a dél-korai holding tényleg jó úton jár, és képes a nézők fejével gondolkodni.

LG webOS 6.0

A vállalat folyamatosan kalapálgatta, javítgatta a platformot, de úgy határoztak, hogy 2021-re komolyan megújítják a webOS-t. Ennek köszönhetően a legfrissebb, idén debütált webOS 6.0 gyökeresen megváltozott, legalábbis megjelenésében. Az alapok viszont megmaradtak, tehát továbbra is egy operációs rendszerről van szó, amely kihat a televízió egész működésére. Legyen szó paraméterek módosításáról, funkciók aktiválásáról, eszközök csatlakoztatásáról, internetes tartalmak eléréséről vagy médiaállományok futtatásáról akár, ezekért mind-mind a webOS 6.0 felel

Sebesség és stabilitás

Az összes idei LG televízó erre a platformra épül, és mostanra már alkalmunk nyílt több modellt is kipróbálni. Ennek alapján ki lehet jelenteni, hogy az új webOS kellően stabil, hiszen fagyást, akadást, összeomlást, automata újraindulást nem tapasztaltunk. A sebességgel sincsen probléma, hiszen kellően gyorsan reagál  a vezérlőeszközökkel kiadott parancsokra.

Irányítás

A vezérlés továbbra is alapvetően a légiegérként is használható, mozgásérzékelős Magic Remote távirányító segítségével történik. Ez az LG egyik nagy csodafegyvere, ami jelentősen megkönnyíti a vezérlést. Emellett a magyar nyelven is kommunikáló webOS 6.0 alapú készülékek képesek együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel, billentyűzettel, kontrollerrel. A távirányító helyettesíthető egy ingyenesen letölthető app révén mobillal is, illetve működik a hangalapú vezérlés és keresés. Ez utóbbi remekül használható videóknál, internetes oldalaknál egyaránt.

LG WebOS 6.0

A felhasználónak nem kell mást tennie, mint a Magic Remote vagy a mobil mikrofonjába mondani a kívánt kulcsszót, vagy akár szókapcsolatot, és a rendszer már meg is jeleníti a releváns találatokat. A tapasztalataink szerint hatékonyság terén a webOS 6.0 kiemelkedő, hiszen 90-95 százalékos pontossággal találja el, hogy mire gondoltunk, és még magyarul is tud, ami a rivális megoldások jó részéről nem mondható el.

Felépítés

Az igazi nagy változás a webOS 6.0 grafikus kezelőfelületét érte, hiszen itt tényleg radikális átalakításról beszélhetünk. A korábbi egyedi, szellős, de minimalista külsőt felváltotta egy sokkal funkcionálisabb, túlzsúfoltabb megoldás. Ennek részeként a főképernyő is tele van különféle internetes tartalmakkal, online streaming ajánlókkal, tippekkel, alkalmazásokkal, amelyek így azonnal, szó szerint egyetlen gombnyomással elérhetőek.

Azon nincs mit tagadni, hogy a vállalatot a kezelőfelület áttervezése miatt érték kritikák, de az is tény, hogy mi még az életben nem láttunk olyan dizájnváltást, legyen az internetes oldalról, vagy akár operációs rendszerről, amit ne kísért volna hasonló jelenség. Az emberek egy része egyszerűen ragaszkodik a régi megszokott dolgokhoz, még akkor is, ha azok felett eljárt az idő. Pedig igazából teljesen érthető az LG döntése, annak kapcsán, hogy próbálják a felhasználók figyelmét felhívni a különféle webes anyagokra és applikációkra.

Nyilván nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy belássuk, hogy a tartalomfogyasztási szokások megváltoztak.

A hagyományos tv csatornák iránti érdeklődés jelentősen lecsökkent, hiszen ezeket az olyan szolgáltatások, mint a Netflix, az HBO Go vagy akár a YouTube, vagy az Amazon Prime, Apple Tv, gyakorlatilag minden téren lenyomják. Legyen szó képminőségről, hangminőségről vagy választékról, az online streaming mindenben jobb. A rendszer kapott némi mesterséges intelligencia támogatást is, ami folyamatosan vizsgálja, hogy a felhasználó miket néz. A célja ezzel az, hogy feltérképezze az ízlését, és ezen információk birtokában olyan videókat, filmeket és applikációkat javasoljon, dobjon fel, ami jó eséllyel elnyerheti a tetszését.

Alkalmazáskínálat

Az említett alkalmazáskínálat nagyjából 250 darabból áll, és ezek között kiemelt arányban kaptak helyet a már említett tartalomszolgáltató appok. A választékban megtalálható az összes mai népszerű és fontos darab, amit a rivális megoldások egy része nem mondhat el magáról. Ennél nagyobb kínálatra egyébként szerintünk nincs is szükség, az már régen bebizonyosodott, hogy a tévék nem fogják elvenni az okostelefonok kenyerét, nem igazán használja ezeket senki a mobilok kiváltására már csak az érintőképernyő hiánya miatt is. A gyakorlati próbák során arra jutottunk egyébként, hogy az applikációk betöltése kellően sebes, és a futtatás során sem tapasztaltunk anomáliákat.  A platformból hiányzik a böngésző sem, tehát  a különféle weboldalak felkeresésére is mód nyílik, úgy, mintha azt egy számítógépen vagy mobiltelefonon tennénk

Médialejátszó

A webOS 6.0 organikus részét képezi a gyárilag telepített médialejátszó applikáció, amelyre az USB porton keresztül csatlakoztatott külső adattárolóról, vagy a helyi hálózatról juttathatóak el a videók, filmek, képek és zeneszámok. A tesztjeink alapján a fontos, népszerű szabványok használatát támogatja a program. Azaz a formátumtámogatásra nem lehet panasz, és a külső feliratok megjelenítése is megoldott.

Képernyőtükrözés,  Bluetooth, AirPlay

A webOS 6.0 természetesen módot  ad az AirPlay, illetve a képernyőtükrözés használatára is. Azaz a kompatibilis mobil eszközök kijelzőjének képe megjeleníthető a hatalmas képernyőn. Ez nagyon jól jöhet például filmezésnél, videózásnál vagy játéknál is.

Emellett támogatja a Bluetooth használatát is, ami azt jelenti, hogy vezeték nélküli úton csatlakoztathatóak a webOS 6.0-ás tévékhez hangeszközök. Így például soundbarok, mobil speakerek vagy akár fejhallgatók is. A párosítás pofonegyszerű és gyors, a kapcsolat stabil, a hatótáv nagyjából tíz méter. Minimális késleltetés érzékelhető csak, ami a játékot és filmezést sem zavarja.

Otthoni irányítópult

A tv integrálható az okos otthon rendszerbe, és az Otthoni irányítópult nevű látványos felületen keresztül ellenőrizhető a csatlakoztatott kompatibilis eszközök állapota.

LG WebOS 6.0

Illetve az is, hogy az egyes portok közül melyik aktív, és így akár az is, hogy melyikhez milyen készülék csatlakozik.

Sportriasztás

A Sportriasztás a webos egyik legérdekesebb extrája, amivel az LG arra reagált, hogy a sportok, és a sportközvetítések egyre népszerűbbek.

 

Ez egy igen érdekes funkció, ahol a felhasználók megadhatják kedvenc csapataikat és sportágaikat, és  tv ezt követően jelzi, ha kezdődnek a mérkőzések.

Illetve arra is mód nyílik, hogy az eredmények alakulását feltüntessük a képernyőn, még úgy is, hogy közben teljesen más típusú tartalom fut. Tehát ha például a gyerek mesefilmet néz, akkor sem maradunk le arról, hogy mi történik épp mondjuk a magyar válogatott meccsén.

Rendszermenü és kislexikon

A hagyományos rendszermenü is természetesen elérhető, ahol módosíthatóak a képi-, hang- vagy éppen hálózati beállítások például. Ez a szokásoknak megfelelően egy több szintből álló struktúra, amelyben az eligazodást segítik az oldalt megjelenő rövid, érthetően megfogalmazott leíró magyarázatok.

A modell egyébként rendelkezik beépített magyar nyelvű kislexikonnal, használati utasítással. Itt bőségesen lehet olvasgatni az egyes funkciókról, szolgáltatásokról, sőt még tippeket is kaphatunk a helyes beállítások megtalálásával kapcsolatban.

Végszó

Az LG a webOS 6.0 okostévé rendszerrel sem tagadta meg önmagát, hiszen a cég mert megtenni egy bátor lépést. Azzal lehet vitatkozni, hogy muszáj volt-e ennyire radikálisan átszabni a főképernyőt, de az tény, hogy muszáj volt nyitni az online tartalmak irányába, mert hát a világ is errefelé halad. Az új verzió megőrizte az elődök sebességét és stabilitását, és a vezérlésre, az alkalmazáskínálatra és az extra szolgáltatásokra sem lehet panasz.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?