Tudtad, hogy nem szükséges családi ház a komposztáláshoz, és teljesen szagtalanul, otthon a lakásban is lehet komposztot készíteni? Az ausztrál Sage bemutatta a FoodCycler nevű otthoni komposztáló kisgépet, amelynek segítségével radikálisan csökkenthető a szemétbe kerülő élelmiszerek mennyisége. 

Az már nem kérdés, hogy a szemetelés és az ember által termelt hulladék problémájára mihamarabb megoldást kell találni, ám nemcsak a műanyaggal és a papírral érdemes foglalkozni, hanem gondoljunk az egyéb hulladéktípusokra, például a házi munkák során keletkező szerves eredetű maradékokra is. Egy átlagos magyar állampolgár elképesztő mennyiségű, mintegy 65,49 kilogramm élelmiszert dob ki a szemétbe évente, pedig ezek fele az „elkerülhető” kategóriába tartozik, ugyanis a kukába kerülő ennivalók nagy része készétel, zöldség, gyümölcs, kenyér, vagy péksütemény.

Szerdán, a Boook Kitchenben tartott sajtóreggelin bemutatkozott a hazai konyhai gép szegmens újdonsága, a Sage FoodCycler. Az ausztrál piacon nagy sikernek örvendő konyhai komposztáló 2 liter kidobásra szánt ételt vagy élelmiszert körülbelül 4-6 óra leforgása alatt képes 0,34 liter térfogatú komposztanyaggá, úgynevezett „ökocsipsszé” alakítani.

sage foodcycler
Készülőben az „ökocsipsz”

A Sage SWR550 FoodCycler kódnevű gépezet egy háromciklusos folyamatot hajt végre onnantól kezdve, hogy aktiválta rajta a felhasználó a komposztálási programot. Az első fázisban a gép kiszárítja és dehidratálja az edényében lévő ételmaradékokat, vagy a kávézaccot, második lépésben apró darabokra darálja a készülék tartalmát, a harmadik lépésben pedig lehűti az ökocsipszet. „Az így kapott komposztanyag felhasználható a kertben, vagy a teraszon található növények, virágok, gyümölcsfák trágyázására, tehát végső soron a közvetlen környezetünk jól járhat a kidobásra ítélt ételmaradékok felhasználásával” – hangsúlyozta Simon László, a Sage hazai termékmenedzsere. 

sage foodcycler
A környezet is jól jár a kidobásra szánt ételmaradékok felhasználásával

A FoodCycler további előnye, hogy viszonylag kis helyen is elfér, így egy közepes méretű konyhában is gond nélkül elhelyezhető, ráadásul a tisztítása is egyszerű, hiszen az edényét mosogatógépben is el lehet mosni. Emellett teljesen szagmentesen működik, és az energiaigénye is alacsony. 

A beltéri használatra szánt készülék forgalmazása októberben indul Magyarországon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!