Mi az QNED tévé, és miért jó ez nekünk?

2021-ben bukkant fel egy friss újdonságként a QNED tévé család, amelynek tagjai már hazánkban is megvehetőek. De mi ez pontosan? Mit jelent az elnevezés? Miben kínál mást, mint a rivális megoldások.

Az LG az elmúlt egy évtizedben szép lassan az egyik leginnovatívabb tv gyártóvá nőtte ki magát. Amellett, hogy letettek például az asztalra egy abszolút előremutató okostévé rendszert, az OLED első számú támogatói a LED LCD kijelzőket sem felejtették el. Ez utóbbit tökéletesen bizonyítja, hogy pár éve előálltak egy totálisan exkluzív eljárással a Nanocell személyében, idén pedig előrukkoltak a QNED tévékkel, ami egy újabb evolúciós lépés. Hogy pontosan mit is takar az elnevezés, miben más, miben jobb ez a technológia, azt járjuk körbe kicsit most.


MiniLED, kvantumpontos és NanoCell technológia = QNED

Az idei év egyik nagy slágere a tévés fronton a Mini LED háttérvilágítás, hiszen több nagy cég is bemutatott ilyen televíziót. Az LG is közéjük tartozik, csakhogy ők még csavartak egyet a dolgon, és ötvözték a Mini LED-et a már említett Nanocell és kvantumpont technológiáűval és így születtek meg az általuk LG QNED-nek nevezett készülékek.

Ezekben tehát a panel és a néző között elhelyeztek egy ultravékony, rendkívül kicsi, 1 nm átmérőjű, speciális anyagból készült, úgynevezett nanokristályokból és kvantumpontokból álló filmréteget. E kis kristálygömbök milliárdjai a különleges kialakításuk révén képesek a színek markánsabbá, ragyogóbbá tételére, növelik a fényerőt, a kontrasztot, megakadályozzák az esetleges külső fényforrások zavaró becsillanását, amiből fakadóan mélyebbnek érződik a fekete, valamint jobbá teszik a betekintési szöget. Egyszóval e kiegészítő képes jelentősen javítani a képminőségen.

Persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy más gyártók miért nem alkalmazzák ezt a fegyvert. Nos ennek két fő oka van. Az egyik, hogy bár egyszerűen hangzik a dolog, borzasztóan nagy technológiai kihívást jelent egy ilyen speciális filmréteg megalkotása. Hogy mást ne mondjunk, az említett kristályok átmérője a milliméter egymilliomod része…. Emellett az is tény, hogy vannak más cégek is, amelyek képesek erre, viszont ők a panel másik részére teszik a kvantumpontokból álló filmet.

Az LG QNED televíziók másik fő pillére az idén debütáló Mini LED háttérvilágítás. Ennél a korábban megszokott megoldásokhoz képest jelentősen lecsökkentették a fénykibocsátó diódák méretét. Ez pedig azt jelenti, hogy jóval többet is tudnak közülük elhelyezni a panel mögött, és minden korábbinál nagyobb számú egyedileg vezérelhető csoportba képesek rendezni a LED-eket.

A QNED televízókban így több, mint 30 000 dióda és 2500 független fényerő-szabályozási zóna kapott helyet.

Ennek köszönhetően pedig minden korábbinál pontosabban vezérelhető a fényerő, ami jobb színmegjelenítést tesz lehetővé, ráadásul nő a fényerő, a kontraszt, és látványosabbak lesznek a HDR anyagok is. A Mini LED eljárásnak köszönhetően sötét képi tartalmaknál pedig jelentősen mérséklődik a zavaró, úgynevezett holdudvar jelenség is. Ez például csillagos ég visszaadása során sokkal szebb, jobb képi világot eredményez.

A QNED tévék Magyarországon

Egy új technológiáról van szó, amelyet a vállalat a hagyományos LED LCD, a Nanocell modellek és az OLED televíziók közé szán. Tehát az LG QNED tv készülékek a közép-felső vagy felső kategóriába tartoznak, és már Magyarországon is megvásárolhatóak. Jelenleg három termékcsalád érhető el, egy 4K HDR, valamint két 8K felbontású, szintén HDR támogatású széria. Az eddigi tapasztalatok alapján a QNED abszolút életképes, szóval minden bizonnyal a jövőben még több modell épül majd ere az eljárásra.

A QNED tévék előnyei a hagyományos LED LCD modellekhez képest

  • Jobb színpontosság
  • Nagyobb színgazdagság
  • Mélyebb fekete
  • Magasabb kontraszt
  • Nagyobb fényerő, ezáltal látványosabb HDR megjelenítés
  • Jobb betekintési szög
  • Kisebb a zavaró becsillanás mértéke
  • Radikálisan lecsökkenő holdudvar effekt

A QNED tévék hátrányai a hagyományos LED LCD modellekhez képest

  • Magasabb ár

Még több információ a QNED televíziókról a hivatalos weboldalon: https://www.lg.com/hu/qned-tv/2021/technology

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?