Erre figyelj, ha sokat játszanál a tévéden

Milyen paraméterekre, funkciókra, szolgáltatásokra kell figyelni, ha valaki játékra (is) keres televíziót? E témakört jártuk körbe egy Samsung Neo QLED tv segítségével.

Gaming és a televíziók

Az nem is lehet kérdés, hogy a televízió szerepe mára jelentősen megváltozott. A tradicionális tartalomfogyasztási és használati módok átalakultak. Egyre többen vannak, akik a konzolokhoz (Xbox, PlayStation, Switch) vagy PC-hez csatlakoztatnák a nagyméretű kijelzővel felvértezett tévéjüket, és egy vásárlási döntés meghozatala során az is fontos súllyal esik latba, hogy egy készülék játékra mennyire alkalmas.


Samsung gamer tv

Természetesen a nagy gyártók némelyike a fejlesztési stratégiák megalkotása során erre is figyel, így 2021-ben megtalálhatóak a boltokban olyan televíziók is, amelyeket kitömtek extra funkciókkal, illetve paramétereik passzolnak a játékosok igényeihez. Tipikusan ilyen termék a Samsung QN90A, amelynek segítségével bemutatjuk, hogy milyen egy jó gamer tv, illetve mire érdemes figyelni, ha valaki játékra (is) szánná a televízióját.

Képfrissítési ráta

A játékok esetében az a jó, ha minél magasabb ez a szám, és a televíziók esetében jelenleg a 120 Hz jelenti a csúcsot.

Ez azt jelenti, hogy az ilyen modellek a megszokott 60 képkocka dupláját képesek egy másodperc alatt megjeleníteni.

Ennek köszönhetően a látott kép folyamatosabb, a képi információk gyorsabban jutnak el a nézőhöz, ami adott esetben döntő is lehet például egy akciójátéknál. A Samsung Neo QLED televíziói, és így az említett QN90A is 120 hertzes készülékek értelemszerűen.

Dinamikusan változó képfrissítési ráta

Ha a PC vagy játékkonzol videókártyájából nem 120 képkocka érkezik másodpercenként, akkor a zavaró képtörés vagy akadozás effekt jelentkezhet. Ezt hivatott orvosolni a VRR (Variable Refresh Rate), azaz dinamikusan változó képfrissítési technológia, amely a már említett képfrissítési rátát a képjelekhez igazítja. A Samsung QN90A is támogatja ezen eljárás használatát, aminek köszönhetően így kiküszöbölhetőek az említett anomáliák, és jobb lesz a látott képi világ. A dinamikusan változó képfrissítési ráta technológia működéséről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Input lag

Az inpug lat vagy más néven bemeneti késleltetés azt mutatja meg, hogy a beérkező képi jel milyen sebességgel jelenik meg a képernyőn. Ezredmásodpercben (ms) adják meg, és értelemszerűen minél kisebb ez a szám, annál jobb a készülék. Nagy input lag esetén azt tapasztalhatjuk, hogy hiába mozdítjuk meg az egeret, a mutató csak látványosan később mozdul meg, ez pedig a játékoknál kifejezetten hátrányos lehet.

Samsung gamer tv

Jelenleg a legjobb tévék már 10-13 ms bemeneti késleltetést produkálnak, ami remek érték. Nagyjából 20 ms-ig egyébként nincs nagy baj, de onnan azért már kifejezetten zavaróvá válik a dolog. A Samsung a legtöbb nagy tévégyártóhoz hasonlóan irgalmatlan energiákat mozgat meg a bemeneti késleltetés csökkentése érdekében és e téren idénre már igen jó eredményeket értek el. Az AI Neo Quantum Processor képjavító chippel ellátott készülékeik, és így QN90A esetében is 10,5 ms körül alakul az input lag a méréseink szerint.

Játék mód

A Samsung Neo QLED tévékben már megtalálható a kifejezetten játékokhoz optimalizált „Játék mód”, amelynél az összes beállítás automatikusan változik, hogy a lehető legjobb legyen a játékélmény. Természetesen ehhez nem kell ragaszkodni, a felhasználó ettől még manuálisan módosíthat az egyes paramétereken, funkciókon, ez csak egy kényelmi extra.

HDMI 2.1

Az új generációs játékkonzolok is képesek már a 4K felbontású, másodpercenként 120 képkockát tartalmazó képi jelek létrehozására, amelynek fogadására azonban a legjobb HDMI 2.1 szabványú csatlakozókra van szükség. Azaz, hiába van valakinek egy PlayStation 5 vagy Xbox Series X gépe vagy egy csúcs gamer notebookja, PC-je, ha a televíziója egyszerűen nem képes kezelni az azok által küldött képi tartalmakat a HDMI 2.1 port hiányában. Ezért tehát ha valaki játékra is használná a televízióját, akkor létfontosságú, hogy legyen rajta ilyen típusú csatlakozó.

Fényerő és HDR

A maximális fényerő az úgynevezett HDR, azaz nagy dinamikatartományú tartalmak elterjedése miatt egyre fontosabb. Már a játékok közt is egyre több az ilyen, és az említett új konzolok is képesek már az ilyen típusú játékok kezelésére. Az, hogy mennyire látványos a HDR, azaz mekkora a különbség a világos és sötét képrészletek között, alapvetően függ egy termék maximális fényerejétől.

Ebben pedig a Mini LED háttérvilágítású kvantumpontos Neo QLED televíziók jelenleg a világon a legjobbak közé tartoznak.

Akadnak olyan Samsung televíziók, amelyeknél a maximális fényerő eléri a 3000-4000 nitet, ami lényegesen több mint amit például a hagyományos LED LCD (maximum 600 nit) vagy az OLED (maximum 1100 nit) produkálnak.

Hang

A játékélményhez sokat tehet hozzá a jó megszólalás, és a normális sztereó hangtér pedig kifejezetten hasznos lehet. Például az autós programoknál így hallható, hogy melyik oldalról akarnak előzni, vagy a lövöldözős daraboknál pedig, hogy honnan támadnak az ellenfelek. Tehát nem árt, ha a tv az átlagnál komolyabb integrált hangrendszerrel bír. A Samsung QN90A például a hagyományos kétcsatornás helyett egy 4.2.2 csatornás, ikermélysugárzóval, és a készülékház tetejére épített hangszórókkal kiegészített audió rendszert kapott. Ráadásul nem hiányzik belőle a cég egyik nagy újítása, az Object Tracking Sound+ (OTS+) technológia sem, aminek köszönhetően a képernyő azon részéről érkezik a hang, ahonnan a tartalom szerint egyébként jönnie kéne.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?