Megjött a technológia, amitől azt várják, hogy nyugdíjba küldi majd a hagyományos plasztiklapokat. Ez az eSIM, de mi is az pontosan?

A telefonos iparágba napi szinten érkeznek az új eljárások, szolgáltatások és funkciók, amelyek nagy része full felesleges parasztvakítás. Azt jártuk körbe, hogy a közelmúltban Magyarországra is megérkező eSIM technológia ilyen-e. Illetve, hogy melyek az eljárás előnyei, illetve hátrányai, és egyáltalán miről szól ez az egész.

esim

eSIM? Az meg mi?

Az eSIM technológia lelke egy, a telefonba épített chip, amely kiváltja a hagyományos SIM kártyát, ami tartalmazza az előfizetéssel kapcsolatos összes lényeges adatot. Tehát például, hogy milyen konstrukciót használunk, mennyibe kerül egy hívás vagy egy SMS, és mennyi adat áll még rendelkezésre a netezéshez. Tehát az összes ilyen feladatot az említett eSIM technológiánál átveszi a kompatibilis mobilok esetében egy beépített chip.esim

Mennyire egyszerű beüzemelni?

Mindez jól hangzik, de az is tény, hogy sokan biztos most is ódzkodni a fognak a váltástól, nem akarják elhagyni a járt utat a járatlanért, attól félve, hogy biztos problémás lesz az átállás. Nos, ettől nem kell tartani, hiszen az eSim beüzemelése pofonegyszerű, a gyártó küld egy levelet a megadott elérési útvonalakkal, kódokkal, fel kell lépni a netre, követni az utasításokat, és az aktiválás meg is történik.

Előnyök

A technológiának egy rakat előnye van, lássuk ezeket!

 • Nem kell attól parázni, hogy elmozdul, tönkremegy a kis plasztiklap, nem kell vacakolni semmivel, ha telefont cserélünk.
 • Környezetbarát, a Földnek is jót teszünk, hiszen nem szennyezzük felesleges műanyaggal a bolygót, hiszen nincs szükség hagyományos SIM kártyákra.

esim

 • Az eSIM-mel gyakorlatilag végtelen számú eszközre juttathatjuk el a saját előfizetési adatainkat úgy, hogy azokba értelemszerűen nem kell semmilyen kártyát dugni. Elég csak aktiválni rajtuk az eSIM-et, megadni a “belépési kódokat”, és máris lehet mobil netezni akár egy okos órával, tablettel vagy laptoppal is, nem kell ehhez feltétlenül WiFi-t vadászni.
 • Könnyebb és olcsóbb vízálló eszközöket készíteni, hiszen nincs SIM kártya, azaz meg sem kell védeni.
 • Több hely jut az eszözökben az olyan fontos dolgoknak, mint például az akkumulátor.
 • Egyszerűbb a szolgáltatóváltás (ha több szolgáltatónál lenne előfizetésünk, akkor több chipre van szükség).
 • Az EU-n kívül egyszerűbb mobilszolgáltatáshoz jutni.

Hátrányok

Mint mindennek, az eSim-nek is vannak hátrányai, nézzük!

 • Nem minden szolgáltató támogatja, amíg ez nem oldódik meg, addig szükség lesz hagyományos kártyahelyre, tehát az előnyök egy részének kapásból lőttek.
 • Szervizelésnél nem lehet egyszerűen kivenni a SIM kártyát a készülékből. Ilyenkor ideiglenes blokkolásra van szükség, ami extra procedúra.
 • Nem lehet egyszerűen SIM kártyát cserélni, ha kölcsönadnánk valakinek a telefont.
 • Aktív netkapcsolat szükséges az előfizetés aktiválásához.

esim

Jó az eSIM?

Mindent összevetve az “átlagos felhasználók” számára az előnyök nagyobbak, mint a hátrányok, szóval szerintünk rendben van a technológia. Viszont még évekbe telik, amíg megtörténik a teljes átállás a tervek szerint, és ez az átmeneti időszak okozhat kellemetlenségeket. Azt nem mondanánk jó szívvel, hogy mindenkinek csak javasolni tudjuk, hiszen vannak olyan csoportok (például ahol többen használnak egy készüléket), akiknél a hátrányok óriási problémát okoznak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!