Tudtad, hogy hatezer könyvnyi adatot termelsz naponta?

Idén is megrendezik a MVM Future Talks elnevezésű, online kerekasztal beszélgetést, amelynek központi témája ezúttal az adatok világának jövője lesz.

Az MVM Future Talks idei virtuális kerekasztalánál nemzetközi szakértők, és a tudományos élet méltán ismert sztárjai foglalnak helyet, mint Neil deGrasse Tyson amerikai asztrofizikus, Andy Weir, a Mentőexpedíció című film alapjául szolgáló A marsi című regény szerzője, Zeynep Tufekci, török származású szociológus, író, egyetemi tanár, Jamie Woodruff etikus hacker, kiberbiztonsági szakértő, Meskó Bertalan orvosi jövőkutató és Balogh Péter, az NNG társalapítója, startupper. A téma az ember által termel digitális adatok lesznek.


Ma már másodpercenként az emberiség minden egyes tagja annyi adatot generál –  1,7 megabájtot –, amennyi korábban egy floppy lemezre sem fért volna fel. Számokkal nehezen kifejezhető adatmennyiség keletkezik a földlakók tevékenysége nyomán, az azonban biztos, hogy az első Apolló űrhajó még 64 kilobájtos memóriaegységgel rendelkezett, ennél ma már egy digitális kenyérpirító is több adatot képes kezelni, nem beszélve egy átlagos okostelefon képességeiről.

Az online világban klikkelgetve, posztolva, letöltve és képeket vagy videókat nézve az emberek naponta 2,5 trillió bájt (A quintillion, azaz trillió, az egyes után 18 nullával felírható számot jelöl), azaz 2 milliárd 500 millió gigabájt adatot generálnak, ami legalább 2,5 millió egy terabájtos adathordozón férne el. Az így megtermelt adat mennyiségét érzékeltetve olyan, mintha a világon minden egyes ember – csecsemőket, gyerekeket és a nagyszülőket is beleszámolva – naponta több mint hatezer, egyenként 500 ezer karakteres könyvet írna meg.

Ugyan ez elsőre irreális mennyiségnek tűnhet, ha jobban belegondolunk, nem az. Az emberiség naponta 306 milliárd e-mailt ír, illetve 500 millió tweetet tesz közzé. Csak a Facebookon naponta 8 milliárd könyvnek megfelelő adat keletkezik, percenként több mint félmillió kommenttel, illetve 60 másodpercenként 4 millió lájkkal. Az Instagramra másodpercenként több mint ezer kép kerül fel, de egy átlagos okos otthon is mintegy 2 ezer könyvnek megfelelő bájtot „termel” naponta. Az önvezető autók egy nap alatt, egy modern repülőgép pedig akár óránként is „legyárthat” annyi adatot, amennyit 80 ezer átlagos könyv lenne képes befogadni. A Google felületén napi 3,5 milliárd keresés zajlik. És mindez még csak a jéghely csúcsa, hiszen a városok, az ipar, az egészségügy és a többi szektor ezeknél is jóval több egyest és nullát ad ki magából.

MVM Future Talks
Neil deGrasse Tyson világhírű asztrofizikus is megszólal a témában. Fotó: Time

Nem véletlen, hogy az adatot – gazdasági jelentősége miatt – az „új olajnak” is nevezik. Közösségi és egyéb oldalak folyamatosan gyűjtik felhasználóik igényeit, amelyeket alig vagy egyáltalán nem ismert algoritmusok alapján dolgoznak fel. Egyre több adat keletkezik az egészségügyben, az energetikában. És még az is elképzelhető, hogy a jövőben, saját agyunk adattartalmát feltöltve élhetünk örökké?

Ezekre és ehhez hasonló izgalmas kérdésekre keresi a választ az idei MVM Future Talks, amelyet bárki ingyen megtekinthet november 18-án, 18 órától az mvmfuturetalks.hu oldalon. A talk show műsorvezetői Ördög Nóra és Szirmai Gergely lesznek.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?