Elindult a jelentkezés a magyar űrhajósprogramra, a Hunorra

Január 31-ig lehet jelentkezni a HUNOR, azaz a Hungarian to Orbit névre keresztelt, nemzeti hatáskörben indított űrmisszióra. 

Ahogy idén nyáron kiderült, kezdetét veszi a második magyar űrhajós program, melynek célja, hogy 2024-ig újra magyar űrhajós menjen a világűrbe és lépjen a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére. A Hungarian to Orbit program a NASA és az Axiom Space vállalat közreműködésével zajlik, a kiválasztási folyamat október végén kezdődött meg.


A program során a négy legalkalmasabb és legjobban teljesítő űrhajós közül fogják kiválasztani azt az egyet, aki második magyarként eljuthat a Nemzetközi Űrállomásra, és önálló magyar kísérletekkel és magyar fejlesztésű műszerekkel részt vehet a nemzetközi küldetésben. A hivatalos leírás szerint leendő űrhajósnak ugyanazoknak a szigorú követelményeknek kell megfelelnie, mint az űrállomáson szolgálatot teljesítő társainak. Elvárás többek között a felsőfokú végzettség, legalább három év szakmai tapasztalat műszaki, természettudományi vagy orvosi területen, magas szintű és magabiztos angol nyelvtudás, pszichés terhelhetőség és maximum 40. betöltött életév.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa elmondta, hogy a programra összesen mintegy tizenkét magyar berendezést és műszert fognak kifejleszteni, amelyekkel a következő magyar űrhajós fog dolgozni.

A Hungarian to Orbit programra január 31-ig lehet jelentkezni a hunor.gov.hu oldalon.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?