A kiposztolt gyerekkor és az adatvédelem

Miért érdemes átgondolni, mit és hogyan osztunk meg gyermekeinkről a közösségi médiában? Akármilyen ártatlannak is tűnik egy mosolygós kép, veszélyes eszközzé is válhat, hiszen a gyerek felkerül egy online radarra, a legtöbb esetben a tudta és beleegyezése nélkül. Többek között ilyen és ehhez hasonló témákat feszeget az idei MVM Future Talks esemény, ami idén az adatbiztonság, adat alapú társadalom témakörét dolgozza fel sztárszakértők segítségével.  

Elfogadott gyakorlattá vált kiposztolni a gyerekeket a közösségi média-oldalakra, amit a rokonok és barátok lájk, illetve kommentáradattal díjaznak. Mennyire fair ez a gyerekekkel szemben? Mi lesz a „kiposztolt gyerekkorral” évek vagy évtizedek múlva?


A Lounge Group kutatása szerint  a magyar felhasználók jelentős része el sem olvassa az online felületek adatbiztonsági, adatkezelési szabályzatait, csak egyszerűen kipipálja a kis négyzetet és befejezettnek tekinti a folyamatot. Sőt a 18 és 40 év közöttiek 40 százaléka kifejezetten előnyösnek tartja, hogy a különböző webhelyek adatokat gyűjtenek róla. De mi a helyzet a gyerekekkel?

A személyes adatok esetében rendelet szabályozza a gyermekek adatainak fokozott védelmét, a legtöbb online felület vagy szolgáltatás használatához a szülő beleegyezésére van szükség, amit egy kattintással általában meg is adnak komoly veszélyeknek kitéve a kiskorúakat. Már egy-egy fotó is sokat elárul, és ha a gyerek szemszögéből nézzük, akkor, ami korai életszakaszban még kedves és aranyos, az pár évvel később már nemcsak kellemetlen nekik, hanem tökéletes táptalaja a cyberbullying jelenségének.

Ennél is nagyobb óvatoságra int az a tény, hogy az Interpol adatai szerint a féléves és 6 éves kor közötti gyerekekről készült fotók 15 százaléka kevesebb mint fél óra alatt felkerül az internet kontrollon kívüli, pedofilok által látogatott oldalaira. A sorozatos történetmesélésekből pedig kiolvashatók gyermekünk szokásai, bevett útvonalai vagy épp érdeklődési körei, amely lehetőséget ad arra, hogy kapcsolatba lépjenek vele, és rossz szándékkal a bizalmába férkőzzenek.

Fotó: The Sun

A szülők fele ellenőrzi gyermekei internetes tevékenységét, azonban csak 80 százalék teszi ezt úgy, hogy gyermekük is tud róla. A másik kérdés, hogy mennyire alaposak ebben. A Lounge Group, magyar adatbiztonsággal kapcsolatos kutatásában a résztvevők 1,5 százaléka válaszolt úgy, hogy gyermeke zaklatás áldozata lett.

Ezzel kapcsolatos kérdéseknek kíván otthont adni az idei MVM Future Talks online, ingyenes talk show november 18-án 18 órától az mvmfuturetalks.hu oldalon, ahol sztárszakértők segítségével vizsgálják meg az adatbiztonság, adat alapú társadalom témakörét.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?