Kép: WHDH

Minden év áprilisában néhány hétig egy aszteroida halvány fénye látható, amiről elképzelhető, hogy nem más, mint egy darabka Hold, ami önálló életre kelt. 

Minden áprilisban, néhány röpke hétig egy földközeli aszteroida fénye csillan meg a tudósok távcsövein. A csillagászok egy csoportja vallásos módon rá van pörögve erre az éves eseményre, és most meglepő felfedezést tettek. Úgy tűnik, nem egy ősidők óta magányosan kóválygó űrszikláról van szó, hanem a Hold egy darabkájáról. Az óriáskerék méretű szilánk hawaii Kamo`oalewa névre hallgat, és a holdi identitásának bizonyításáról tegnap számolt be a Nature Communications Earth & Environment című folyóirat.

„Átnéztem minden földközeli aszteroida spektrumát, amelyhez hozzáférhettünk, és semmi sem illett rá” –

mondta Ben Sharkey, az Arizonai Egyetem bolygótudományi tanszékének végzős hallgatója és a cikk vezető szerzője egy nyilatkozatban. Ő és kutatótársai rájöttek, hogy a kőzetnek a visszavert fény mintázata, vagyis spektruma nagyon is hasonlít a NASA Apollo-misszióiból származó holdkőzetekére. Ezeket a kihívást jelentő megfigyeléseket a Large Binocular Telescope iker, 8,4 méteres (27,5 láb) távcsövének hatalmas fénygyűjtő ereje tette lehetővé, írja Al Conrad, a Large Binocular Telescope Observatory munkatársa és a tanulmány társszerzője a közleményben.

Kép: SciTechDaily

De nem ez az egyetlen bizonyíték a Kamo`oalewa holdi eredetére. Az égitest, amely a Nap és a Föld körül is kering, szokatlan dőlésszöggel kerüli meg bolygónkat, ezért évente csak egyszer tűnik fel az éjszakai égbolton. Renu Malhotra, az Arizonai Egyetem bolygótudományi professzora szerint nagyon valószínűtlen, hogy egy átlagos földközeli aszteroida spontán módon olyan kvázi-műholdas pályára álljon, mint a Kamo`oalewa. Megjegyzi, hogy a töredék nem régóta van ezen a különleges pályán. Becslése szerint 500 évvel ezelőtt érkezett a jelenlegi pozíciójába, és úgy véli, hogy a pályája körülbelül 300 év múlva fog megváltozni.

Azonban még ilyen nagy teljesítményű gépekkel és részletes pályaelemzéssel is hosszú utat járt be a csapat, hogy megfejtse Kamo`oalewa titkát. A halvány gömb ritka felbukkanása miatt több év alatt kellett felépíteniük adatsoraikat, hogy teljes képet alkothassanak a földönkívüli objektumról, és elegendő bizonyítékot találjanak ahhoz, hogy valójában a Hold egy darabkája. A projekt 2016-ban kezdődött ám 2020-ban a csapat a COVID-19 korlátozásai miatt lekéste az aszteroida megjelenési ablakát. Most, 2021-ben végre elégedettnek érzik magukat azzal az információmennyiséggel, amit összegyűjtöttek, hogy bejelenthessék Kamo`oalewa egyedülálló múltját. Már csak egy megválaszolatlan kérdés maradt: Hogyan szakadt le a Kamo`oalewa a Holdról? Nos, ezt nem tudni. Mivel ez az első olyan földközeli aszteroida, amely holdi tulajdonságokat mutat, egyelőre nem világos, hogy az űrszikla anomália-e, vagy más holddarabok is lapulnak a Naprendszerben, amelyek csak arra várnak, hogy megtalálják őket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

 

 

ForrásCnet