Arcfelismerést vetne be a csalók ellen az Instagram

Arcfelismerő technológiával veszi fel a harcot az Instagram a csalók ellen, akik hamis profilok mögé rejtőzve próbálnak pénzt vagy személyes adatot kicsalni a felhasználóktól. 

Más közösségi oldalakhoz hasonlóan az Instagram is melegágya a csalóknak, akik különféle adathalász módszerekkel az elmúlt években egyre gyakrabban próbálják meg lépre csalni a gyanútlan felhasználókat. Elég csak az Instagramon jelenleg is zajló nyereményjáték-kampányra gondolni, amely során a felhasználókat ismeretlen, kiberbűnözők által üzemeltetett fiókok említik meg olyan posztokban, amelyek azt állítják: hajszárítót nyertek. A platform a hamis profilokra válaszul most egy, már korábban is alkalmazott technológiát fog szélesebb körben is bevezetni, mely során az új felhasználók az arcukkal fogják tudni igazolni, hogy valódi személyek.


A gyakorlatban az arcfelismerés úgy történik majd, hogy a frissen regisztrált felhasználónak egy ún. szelfivideót kell készítenie magáról, ahol az app utasításának megfelelően jobbra és balra forgatja a fejét – írja a The Verge. Az aggodalmak elkerülése végett az Instagramot birtokló Meta leszögezte, hogy ezek videók mindössze 30 napig lesznek tárolva, és nem lesznek nyilvánosak.

Az arcfelismerést napjaink egyik legvitatottabb technológiájaként tartják számon, melynek egyesek az előnyeit, míg mások a veszélyeit emelik ki. A Facebook a növekvő társadalmi aggályokra hivatkozva néhány hete jelentette be, hogy inaktiválja arcfelismerő rendszerét, amelyet az aktív felhasználók egyharmada, megközelítőleg 640 millió ember használt világszerte.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?