190 veszélyes alkalmazást találtak a Huawei AppGalleryben

A Dr. Web kiberbiztonsági cég szakemberei 190 veszélyes alkalmazásra bukkantak a Huawei alkalmazásboltjában, amelyet összesen legalább 9 300 000 alkalommal töltöttek le a felhasználók. 

Ugyan a Huawei AppGallery biztonságos felületnek tekinthető, a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat, hogy bizonyos veszélyes alkalmazások átcsusszannak a védelmi rendszeren, ezzel több ezer felhasználóhoz juttatva el a kártékony programokat. A Dr. Web kiberbiztonsággal foglalkozó vállalat szakemberei nemrégiben 190 veszélyes alkalmazást találtak, amelyek mindegyike az Android-alapú rendszereket fertőzi.


A szakértők szerint a problémás appok a Cynos nevű vírus egyik legújabb változatát, az Android.Cynos.7.origint juttatják a mobiltelefonra, amely kémkedésre is alkalmas. A malware figyeli a felhasználók sms-eit, programokat tölthet le a telefonjukra, miközben fizetési információkat és egyéb érzékeny adatokat igyekszik megszerezni tőlük. A kiberbűnözők legálisnak tűnő játékalkalmazásokban rejtették el a rosszindulatú programot, amely a kínaiul, oroszul vagy angolul beszélő felhasználókra utazik.

huawei veszélyes web
A Cat game room játékalkalmazást több mint 427 ezer alkalommal töltötték le.

Ezeket a hamis alkalmazásokat telepítették a legtöbben:

快点躲起来 (Hurry up and hide) – 2 millió telepítés
Cat adventures – 427 ezer telepítés
Drive school simulator – 142 ezer telepítés

Ugyan a problémás appokat azóta eltávolította a Huawei, rengeteg készüléken ott lehetnek még. Amennyiben letöltötte valamelyiket, azonnal törölje a telefonjáról.

A teljes lista ide kattintva érhető el.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?