Tényleg beégnek az OLED tévék?

Kell-e tartani az OLED tv készülékek esetében beégéstől? Tényleg fennáll ez a probléma? Egyáltalán mi is ez az egész? 

A cikkeink alatti Facebook kommentekben gyakran előkerül az OLED tévék esetén az úgynevezett beégés kérdése. Ráadásul egy csomó privát megkeresést is kapunk, amiben az olvasóink, érdeklődők azzal kapcsolatban kérik ki a véleményünket, hogy kell-e tartani ettől a jelenségtől, illetve egyáltalán mi ez az egész. Itt az ideje tisztába tenni a dolgokat a beégéssel kapcsolatban.


oled tv beégés
Mi a beégés?

Ha egy kijelzőn (lehet az tv, monitor vagy telefon) sokáig ugyanaz a képi tartalom jelenik meg változatlanul, akkor előfordulhat, hogy egyes pixelekben, vagy képrészleteken ennek lenyomata ott marad. Ez értelemszerűen meglehetősen zavaró, és jelentősen ront az élményen. Amennyiben ez a jelenség egy idő után megszűnik, akkor „ghostingról” beszélünk, ha pedig a nyoma örökre ott marad, akkor van szó „beégésről” (burn in). Ez utóbbi esetében így értelemszerűen végérvényesen károsítja a terméket, és többé-kevésbé használhatatlanná teszi azt.

oled tv beégés
A Rtings extrém tesztje (forrás: Rtings.com)

Ez a jelenség minden kijelzőtípuson előfordulhat, láttunk már beégett plazmát, LCD-t és CRT monitort is, de ehhez az kellett, hogy tényleg nagyon hosszú ideig változatlanul ugyanaz a képi tartalom vagy képi elem (például egy logó vagy felirat pl. „Kamera 2”) jelenjen meg rajta. És persze az OLED sem kivétel. Sőt, az is tény, hogy az ilyen típusú képernyőkben található speciális, vékony, szerves anyagból készült réteg különösen érzékeny erre.

oled tv beégés

Azt felesleges lenne titkolni, nem is teszi senki, hogy az OLED technológia esetében az elvi lehetősége fennáll a beégésnek. Ez az, amit előszeretettel hangsúlyoznak ki a rivális eljárásban utazó konkurens cégek a termékkommunikáció során, és ezért fordulhat elő, hogy sokan még mindig meg vannak arról győződve, hogy az OLED tv beég.

Nem eszik olyan forrón

De ezek után joggal merülhet fel bárkiben a kérdés, hogy akkor miért árulnak OLED televíziókat. Hogy van az, hogy ezek prémium kategóriás, azaz nagy tudású, de igen drága modellek. És legfőképpen hogyhogy nincs tele a világháló beégett OLED televízókkal? Ennek két fő oka van.

Védelmi mechanizmus

Az OLED televíziókat évek óta ellátja minden cég különféle védelmi mechanizmusokkal, amelyek célja a beégés megelőzése vagy megakadályozása. Ezek az úgynevezett pixeleltolás, pixelátmosás stb. technológiák, amelyek egyszerűen megtiltják azt, hogy ugyanaz a képi tartalom legyen hosszú ideig a képernyőn változatlanul. Ezek a védelmi beállítások gyári állapotban, a dobozból kivéve aktívak, de manuálisan kikapcsolhatóak.

oled tv beégés

Tehát, ha valaki akarja, elronthatja a televízióját, de ez kábé az a szint, mintha valaki kikötné a féket az autójában, aztán panaszkodna a karambol után, hogy rossz volt a verda. Emellett minden gyártó ad a készülékeihez használati utasítást, amiben pontosan le van írva, hogy hogyan nem szabad használni a készüléket, tehát például nem javasolt, hogy ugyanaz az állókép jelenjen meg rajta órákon át stb. stb.

Extrém igénybevétel

Ha az említett védelmi mechanizmusok aktívak, akkor a beégés a hagyományos, hétköznapi használat során egyszerűen nem fordul elő. Az amerikai Rtings magazin több, mint két éve elindított egy extrém tesztet, amiben napi húsz órán át tartanak bekapcsolva OLED televíziókat, és azoknál jelentkezik már ez az effektus.

oled tv beégés

De hát normális esetben senkinél nem megy naponta 20 órát egy szerencsétlen tv éveken át. Természetesen erre akadhat példa, mondjuk egy szálloda halljában, vagy egy üzlet kirakatában, de hát oda nem hagyományos televíziót kell tenni, hanem direkt erre tenyésztett üzleti kijelzőket.

Saját tapasztalat

Én 4 éve nyúzok egy LG OLED tévét, gyakorlatilag minden nap be van kapcsolva valamennyi időre. Van amikor játszom rajta, előfordul, hogy mecset vagy filmeket nézek. Az említett védelmi funkciók természetesen aktívak, és még soha az életben nem tapasztaltam ghostingot sem, pláne nem beégést. Pedig van rá példa, hogy egy huzamban 8-10 órán át zümmög. Láttam már sok OLED teszttelevíziót élőben, működés közben, de beégésbe még sosem futottam bele.

oled tv

Beégéstől nem kell tartania

Szóval jöjjön a lényeg: Ha valaki normálisan, hagyományos módon, a védelmi eljárásokat nem kikapcsolva, és a használati utasításokat betartva használja az OLED televízióját, akkor BEÉGÉSTŐL NEM KELL TARTANIA. Jó eséllyel előbb lesz valami más baja, például elszállnak a csatlakozók vagy rémesen elavul az okostévé rendszer, ami miatt cserére kényszerülhet. Egyszerűen legenda, hogy az OLED tévék rendszeresen beégnek, de hát nem kell minden mesét elhinni!

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?