Elálverezik az iMac-et, amelyen a Wikipédia készült

A Wikipédia társalapítója, Jimmy Wales árverésre bocsátotta régi Apple iMac-jét, amelyen a Wikipédia és közvetlen elődje, a Nupedia nevű online enciklopédia megszületett. 

Egy eperszínű iMac volt az a gép, amelyet Jimmy Wales fejlesztésre és kutatásra használt a webhely 2001. január 15-i elindításakor – mondta a Christie’s aukciós ház, amely felügyeli az árverés menetét. A licit a cikk írásának pillanatában 60 ezer dollárnál, tehát megközelítőleg 18 millió forintnál jár, és néhány órán belül lezárul, akiknek tehát van pénze és a legendás iMac-re fáj a foga, annak jó lesz sietni.


Az eladásokból befolyt összeg egy része a walesi WT.Social projekt finanszírozását szolgálja, amelynek célja egy „nem mérgező, alternatív” közösségi médiahálózat létrehozása, amely reklámmentes modellt használ.

imac wikipédia
Eladó az iMac, amin a Wikipedia megszületett. Fotó: Christies

A Wikipedia egy bárki által szerkeszthető, nyílt tartalmú enciklopédia, amelyet 2001. január 15-én indult hódító útjára a Nupedia projekt részeként. Ugyan az ötletgazdák csak a Nupedia egyfajta alsó fokozatának szánták, a nem szakértők által is szerkeszthető oldal rövid idő alatt elképesztő népszerűségre tett szert, 300 nyelven íródott több mint 540 millió oldalával mai napig is az internet egyik leglátogatottabb oldala.

Bár a Wikipedia nagymértékben megkönnyíti az életünket, azért közel sem tévedhetetlen, olykor dezinformációkat terjeszthet, így nem árt bizonyos fokú fenntartásokkal kezelni az ott olvasottakat.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?