Egy lépéssel közelebb kerültünk a fénysebesség átlépéséhez

Albert Einstein relativitáselmélete szerint semmilyen hatás nem terjedhet gyorsabban a fénysebességnél, ám a NASA egyik kutatójának egy térbuborék létrehozásával nemrégiben sikerült közelebb kerülnie ennek gyakorlati megkerüléséhez.

A kutatás kiindulópontjaként a Star Trek című amerikai tudományos-fantasztikus filmsorozat szolgált, ahol olyan csillaghajókkal utaztak a karakterek, amelyeket ún. térhajtóművek hajtottak. Ez a rendszer egy görbületi buborékot generált a jármű körül, amely kitaszította a hajót a háromdimenziós térből, és így a fénysebességnél is gyorsabban tudott haladni.


Miguel Alcubierre mexikói matematikus a sorozat hatására felvázolt egy matematikai megoldást, amellyel elméletben lehetséges volna összehúzni, majd kitágítani a teret, és ezzel a fénysebességnél is gyorsabb utazást tenni lehetővé. Ehhez azonban olyan elképesztő mennyiségű energiára volna szükség, amit a gyakorlatban lehetetlen volna kivitelezni, valamint olyan anyagokat igényelne, amelyek napjainkban is csak elméletben léteznek.

Évekkel később a NASA térmeghajtás szakértője, Dr. Harold G “Sonny” White vette elő a témát, és dolgozott ki egy olyan megoldást, amely ugyan szintén elméleti síkon, de lényegesen kevesebb energiát és különleges anyagot igényel. A nagy felfedezést azonban nem ennek, hanem egy véletlennek köszönheti a kutató.

térbuborék
A térbuborék elméleti modellje. (Fotó: The Debrief)

White doktor a DARPA katonai fejlesztési ügynökség megbízásából a Casimir-effektust vizsgálta éppen, amikor megdöbbentő felfedezést tett: a kísérletezések során véletlenül létrehozott egy egészen apró, ám annál valódibb térbuborékot, amely lehetővé teszi a tér meghajlítását, és amely a jövőben gyakorlati kiindulópontként szolgálhat a csillagközi utazásokhoz.

Hogy a szóba jöhető kísérleteken túl (elsőkörben nanoméretű „űrhajókra” lesz szükség) normál méretű járműveken mikor válik használhatóvá a technológia, arról egyelőre még korai lenne beszélni, de annyi bizonyos, hogy az emberiségnek ismét sikerült egy lépéssel közelebb kerülnie a lehetséges legnagyobb sebesség, a fénysebesség túllépéséhez.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?