Aki videójátékozik, jobb sebész lesz!

Egy tanulmány szerint a videojátékok segítik a sebészek azon képességeit, amelyeknek nem csak a civil életben, de a munkájuk során is nagy hasznát veszik. 

Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a videojátékok hatására a gyerekek agresszívek lesznek, és úgy egyáltalán rossz hatással vannak a lelki egészségre, ám az elmúlt években számos kutatást végeztek a játékokkal kapcsolatban, ahol az esetleges negatív hatások mellett számos előnyre is rávilágítottak a kutatók. Az Archives of Surgery 2016 februári számában megjelent például egy tanulmány, amely szerint azok a sebészek, akik rendszeresen játszanak videojátékkal, általánosságban véve a műtőasztalnál is jobban teljesítenek.


A Reuters összefoglalója szerint a felmérésen összesen 33 sebész vett részt, ezek közül 9, aki egykoron legalább heti három órát játszott videojátékokkal, 37 százalékkal kevesebb hibát vétett a műtéteknél, és 27 százalékkal gyorsabban teljesítette a feladatokat. A felmérés továbbá azt is kimutatta, hogy a videojátékok javíthatják a finommotorikus készségeket, a szem-kéz koordinációt, a vizuális figyelmet, a mélységérzékelést és a számítógépes kompetenciát.

Ugyan a tanulmány eredménye szerint a játékok főleg a laparoszkópos és ehhez hasonló műtétek esetében valóban hasznosak az orvosok számára, ahogy arra egy 2004-es felmérés is rámutat: napi több mint egy óra videojátékkal töltött idő már soknak számít, és nem növeli meg annak az esélyét, hogy a gyerek bekerül az orvosi egyetemre.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?