A NASA által kiadott jelentés szerint egy nagyjából 1 kilométer széles aszteroida zúg el a Föld mellett január 18-án. 

Az amerikai űrkutatási hivatal folyamatos figyelemmel kíséri a kisbolygók mozgását, és időről időre figyelmeztetést ad ki azokra az űrkőzetekre vonatkozóan, amelyek csillagászati szempontból közel kerülnek a Földhöz. A tudósok most éppen a 1994 PC1 jelű égitestre figyelmeztetnek, amely az előzetes számolások szerint január 18-án viszonylag közel, mintegy 1,93 millió kilométerre lesz a bolygónktól.

A nagyjából 1 kilométer hosszú aszteroidát 1994. augusztus 9-én fedezte fel Robert McNaught skót-ausztrál csillagász, de visszamenőleg már 1974-es adatokban is felbukkant az űrkőzet. A 1994 PC1-aszteroida szerencsére biztonságos távolságban halad majd el a Föld mellett, ám elég közel lesz ahhoz, hogy egy kis kerti teleszkóppal is könnyen megfigyelhető legyen.

aszteroida január nasa
A NASA számításai szerint a 1994 PC1-aszteroida január 18-án kerül legközelebb a bolygónkhoz. (Fotó: Earth Sky)

Ugyan a decemberben bemutatott, sztárokkal teletömködött Ne nézz fel! (angolul Don’t look up) óta biztosan tudjuk, hogy az emberi hülyeség sokkal veszélyesebb, mint a gyilkos üstökös, a Jupiternek hála szerencsére elég valószínűtlen, hogy a Földet a valóságban is eltalálja egy nagyobb aszteroida. Az ördög persze nem alszik, így a kutatók már jó ideje figyelemmel kísérik a kisbolygók mozgását, és már hosszú évek óta dolgoznak egy módszeren, amellyel lehetséges volna egy veszélyes űrkőzet eltérítése.

A novemberben bejelentett DART (Double Asteroid Redirection Test) űrprogram célja, hogy kiderítsék egy Földről indított szerkezet képes-e eltéríteni egy aszteroidát, ami a világvégével fenyeget. Az ehhez szükséges űrszondát november 24-én a SpaceX Falcon 9-es rakétájával indította útnak a NASA, hogy az előzetes tervek szerint szeptember 26-án a Dimorphos nevű, körülbelül 160 méter átmérőjű meteornak ütköztessék.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!