A Sony A95K QD-OLED panelre épül, a fényereje nagyobb az eddig megszokottnál, és tükröződésmentes bevonattal látták el.

Az a furcsa helyzet fordult elő, hogy a Samsung kijelzőgyártó részlege tényleg elkészült a régóta beharangozott QD-OLED (kvantumpontos OLED) panelekkel, azonban azok nem a dél-koreai cég, hanem a Sony egyik készülékében debütálnak.

sony a95k

A Las Vegas-i CES kiállításon ugyanis a japán vállalat lerántotta a leplet a világ első kvantum OLED televíziójáról, a Sony A95K nevű modellről. Ez a készülék a jelenlegi információink szerint az eddig megszokottnál nagyobb fényerőt produkál, és ha minden igaz, a vörös, kék és zöld subpixelek mellett elhelyeztek egy fehér subpixelt is. Ennek köszönhetően a HDR tartalmak visszaadása is látványosabb, legalábbis elméletileg.

sony a95k

A Sony OLED tévéjének egyik különlegessége, hogy az elektronika folyamatosan vizsgálja a panel minden pontjának hőmérsékletét, és ezt figyelembe véve módosít a fényerőn, hogy a lehető legjobb legyen mindig a képminőség. Az eddigi OLED tévék egyik nagy hátránya volt a tükröződő képernyő, de az új Sony A95K ezt is orvosolja, hiszen egy olyan speciális anyaggal vonták be a kijelzőt, amely hatékonyan nyeli és oszlatja el a külső fényeket. Ennek köszönhetően valamennyire matt lesz a képernyő értelemszerűen.

A 4K felbontású, HDR támogatású Sony A95K áráról egyelőre még nincs infó, de nem lennénk meglepve, ha piszok drága lenne. És sajna azt sem lehet tudni, hogy mikor kerül boltokba a világ első kvantum OLED televíziója.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!