Így kell beállítani egy LG tévét, hogy jó legyen a képe!

Megnéztük, hogy mire kell figyelni egy LG tv beállítása során, hogy a lehető legjobb legyen a képminőség, a leginkább passzoljon az igényekhez.

A mai modern tévék rengeteg beállítási lehetőséget kínálnak, amelyeknek köszönhetően jelentős mértékben módosítható a képi világ. Viszont sokan nem is tudják, hogy vannak ilyen opciók, esetleg nincsenek tisztában azzal, hogy mi mit jelent, de arra is akad példa, hogy nem mernek változtatni, nehogy elrontsanak valamit.


LG tv beállítás

Most arra vállalkoztunk, hogy a cég egyik legnagyobb tudású, alapvetően LCD technológiára épülő, de Mini LED háttérvilágítású, Quantum-Nanocell technológiával megtámogatott televíziójának segítségével mutassuk be azt, hogy hogyan lehet és kell beállítani a képet, hogy a lehető legjobb legyen a végeredmény. E tv, tehát az LG QNED91 segítségével már készítettünk egy átfogó videót magáról a technológiáról, úgyhogy azzal itt már nem foglalkoznánk.

Azt fontos megjegyezni, hogy ez egy 2021-es készülék, előfordulhat, hogy egyes modelleknél bizonyos menüpontok, paraméterek hiányoznak, vagy máshol találhatóak, esetleg kicsit más a nevük.

LG tv beállítás – Az alapok

A távirányító „Beállítások” (Fogaskerék szimbólum) gombjának megnyomásával felugrik egy oldalsáv, ami tulajdonképpen a főmenü. Itt ki kell választani az „Összes beállítás” (három pont egymás alatt) nevű lehetőséget, és ezt követően nyílnak meg a részletes beállítási lehetőségek.

LG tv beállítás

Ha valaki csak az előre programozott képmódok között akar váltogatni, akkor főmenü előcsalását követően legfelülre kell mennie, a „Kép üzemmód”-ra, és ott a jobbra-balra iránygombok nyomkodásával választhat a profilok között.

LG tv beállítás

Automata képmódosítás: Az LG tévék némelyike, így például az LG QNED91 is rendelkezik olyan szolgáltatással, amely az adott tartalomtól és a külső fényviszonyoktól függően automatikusan beállítja a képet. Ha ez a funkció aktív akkor rengeteg paraméter nem módosítható manuálisan, szóval ha valaki saját maga szeretné beállítani a tévéjét, akkor ezt a szolgáltatást ki kell lőnie. Ehhez az Általános (Fogaskerék ikon) menüpontra kell kattintani, és ott az AI-kép és AI-fényerő beállítások opciókat likvidálni.

LG tv beállítás

LG tv beállítás – kép

Na ezzel végre eljutottunk oda, hogy magukat a képi paramétereket részletesen módosítsuk, amihez a legfelül található „Kép” menüpontra kell kattintani, és ott pedig az annak alján található „Speciális beállításokra”. Itt az első három opció (Fényerő, Szín mélység, Tisztaság) további al menüpontokat tartalmaz, amikre majd részletesen kitérünk.

LG tv beállítás

Filmmaker Mode: Alattuk van a Filmmaker Mode bekapcsolásának lehetősége, aminél elvileg minden beállítás ahhoz igazodik, amit az állományban, azaz a látott tartalomban gyárilag a készítők előzetesen metaadatként megadtak. Magyarán automatikus lesz minden beállítás annak függvényében, hogy a filmek, sorozatok készítői mit tartottak jónak. Ez értelemszerűen tükrözi az ő elképzeléseiket, de nem találkozik feltétlenül a felhasználó igényeivel. Tehát ha valaki szeretné a saját ízléséhez igazítani a látványvilágot, akkor ezt ne kapcsolja be!

LG tv beállítás

Kék fény csökkentés: Ennek aktiválása után jelentősen lecsökken a kék színkomponens mértéke, amitől elméletileg jobban fogunk aludni, viszont a képminőség szörnyűvé válik.

Fényerő

Itt találhatóak a fényerővel, fényességgel, kontraszttal és háttérvilágítás vezérléssel kapcsolatos opciók.

Panel-fényerő: Értelemszerűen a fényerőt változtatja. Ideális körülmények között, tehát egy viszonylag sötét szobában, a cél fényerő 120 nit, ehhez pedig e tévének panel-fényerejét például 23-ra kell állítani. De ezt nyugodtan mindenki módosítsa úgy, ahogy neki a legjobb.

LG tv beállítás
Kontraszt: Nincs mit ezen magyarázni. Minél magasabbra állítjuk, annál kontrasztosabb lesz a kép. Mi az LG tévék esetében általában 90-95 közé tesszük, tehát jó magasra, a csúcs érték közelébe.
Képernyő-fényerő: Ez nem fényesebbé, hanem világosabbá teszi a képet, azaz minden tónus kap egy kis extra fehér árnyalatot, amitől a fekete például szürke lesz. Nem érdemes babrálni. Az eredeti gyári értékek általában tökéletesek.

LG tv beállítás

Automatikus dinamikus kontraszt: Ennek aktiválása során az elektronika mesterségesen megnöveli a világos és sötét tartalmak közti különbségeket, aminek köszönhetően kontrasztosabbnak tűnik a kép. Ez viszont azzal jár együtt, hogy a finomabb átmenetek egyszerűen eltűnnek. Emiatt ezzel a funkcióval érdemes nagyon óvatosan bánni. Játékoknál, animációs alkotásoknál hasznos lehet, de filmeknél, sorozatoknál, sportközvetítéseknél, tv műsoroknál szerintünk nem ajánlott.
Gamma: 2.2 az ideális érték.
Helyi sötétítés: Vannak olyan LG tévék (és a Mini LED modellek mindegyike ilyen), amelynél a LED-eket egyedileg vezérelhető fényerejű csoportokba osztották. A Helyi sötétítés funkcióval kapcsolható be, hogy tényleg legyenek ilyen elkülönülő csoportok. E megoldás előnye, hogy látványosabb HDR hatás, és jobbnak tűnik a kontraszt. De cserébe előfordulhat, hogy „foltosnak” érzékeli a néző a képet, hogy egyes képrészleteken világosabb auraszerűség tűnik fel, ami zavaró lehet.

LG lcd tv

Amennyiben valaki ilyet tapasztal valamely éppen futó tartalomnál, nyugodtan lőjje ki ezt az opciót. Egyébként a Helyi sötétítés bekapcsolása után rosszabb lesz a színpontosság, úgyhogy aki grafikai munkára használná a tévéjét, az jobban teszi, ha olyankor ezt a szolgáltatást kikapcsolja.
Szemkímélő funkció: Itt elméletileg az elektronika automatikusan szabályozza a fényerőt, hogy az ne bántsa a szemet. Nem igazán világos, hogy ezt pontosan hogyan is akarja elérni, de nem szeretem, ha belenyúl a termék a képbe, szóval én mindig kikapcsolom az ilyesmit.

Színmélység

Itt a színekkel kapcsolatos beállítások találhatóak.

Színmélység: Maradjon a gyári értéken!
Árnyalat: Ez is!

LG lcd tv
Színskála: Automatikusra érdemes állítani, a tapasztalataink szerint akkor adja ki a legnagyobb színtérlefedettséget, azaz a legjobb színgazdagságot.
Finomhangolás: Az egyes színkomponensek megjelenését lehet vele nagyon részletesen módosítani. Az átlag felhasználónak erre nincs szüksége.
Fehéregyensúly: Itt a színhőmérséklet állítható be, a hideg azt jelenti, hogy a kékes-fehér árnyalatok uralkodnak, a meleg pedig, hogy pirosas-barnás-sárgás lesz az összhatás. A filmekhez ez utóbbi passzol jobban, a játékokhoz sportközvetítésekhez pedig a naturális vagy hideg színvilág, legalábbis elméletben. A gyakorlatban viszont állítsa mindenki olyanra, ami neki tetszik!

LG lcd tv

Az egyes komponensek (piros, zöld, kék) aránya manuálisan is módosítható, értelemszerűen ha valaki feltolja a pirosat, akkor melegebb színhőmérsékletű képet kap például. A hivatalos tesztelők elméletben 6500K-ra lövik be egyébként az optimális színhőmérsékletet, elméletileg ilyenkor passzolnak a legjobban az iparági standardokhoz a színek. De a hétköznapi használat során olyan picik lehetnek a különbségek, hogy igazából ez sem számít különösebben sokat.

Tisztaság

Az élességgel, felbontással, zajosodással, valamint mozgásmegjelenítéssel kapcsolatos opciók kaptak itt helyet.

Élesség: Nem érdemes maximálisra tolni, mert természetellenes lesz a végeredmény. Mi mindig a gyári beállításokon szoktuk hagyni.

LG lcd tv
Szuperfelbontás: Az LG (egyes) tévéi rendelkeznek egy felskálázási opcióval, amelynél a processzor elméletileg képes arra, hogy a hiányzó részleteket mesterségesen pótolja ki az alacsonyabb felbontású anyagoknál. Őszinték leszünk: Nagyon minimálisan képes módosítani a képen ez a funkció, a semmiből még az LG csodaprocesszora sem tud pixeleket kreálni. De nyugtasson meg mindenkit a tudat, hogy ez a szolgáltatás más gyártók tévéinél sem működik jobban. Csodák nincsenek, ezt el kell fogadni!
Zajcsökkentés/MPEG zajcsökkentés: Itt a processzor az esetleges képi zajokat próbálja kiszűrni. Általában ennek hatására kicsit elmosódottabb lesz a kép, úgyhogy ha nincs rá szükség, akkor jobb kilőni. Zajosodás jellemzően az alacsony bitrátájú online streaming anyagok, vagy a médiaboxból érkező SD tv műsorok esetén fordulhat elő.

LG lcd tv
Sima gradiáció: Előfordulhat enyhe sávosodás rossz minőségű forrásból származó állományok megtekintése során, és ezt lehet ezzel a funkcióval egész hatékonyan orvosolni. Ha nincs rá szükség, akkor lőjjük ki, mert ezzel is az elektronika csak feleslegesen babrál bele a képbe, ami a színpontosság enyhe rosszabbodását okozhatja.
TruMotion: Ez az LG interpolációs technológiája, amely virtuális (és olykor, egyes modelleknél fekete frame-eket is) képkockákat illeszt be a valódiak közé, így teremtve meg az agyban a folyamatosabbnak tűnő mozgás illúzióját. Ez hasznos lehet olyankor, ha akad, szaggat a kép, viszont a túlzott használata elmosódottságot (a játékok hajlamosak szétfolyni) vagy zavaró szappanopera hatást (minden olyan lesz, mintha a Barátok Köztöt néznénk) eredményez.

LG lcd tv

Érdemes vele óvatosan, okosan bánni. Ha nincs rá szükség, ne kapcsoljuk be! Ha szükséges, akkor is csak a legminimálisabb mértékben kell használni. Vannak előzetesen beállított profiljai, de az interpoláció mértéke egy 2×10 fokozatú skálán manuálisan is szabályozható. Én azt mondom, hogy ha akad, szaggat a kép, akkor érdemes ehhez nyúlni, és fokozatonként próbálgatni, hogy mikor lesz a legjobb a végeredmény. Erre rá kell szánni az időt, de megéri a vacakolás.

Mikor lesz a legjobb a kép?

Az egyik legfontosabb, örök érvényű igazságot a végére hagytuk: A kép minőségében kulcsszerepet játszik a forrásanyag minősége. Törekedjünk mindig arra, hogy ez minél jobb legyen, mert szarból egyszerűen nem lehet várat építeni. Hiába a csúcs képfeldolgozó processzor, a mesterséges intelligencia technológiák, ha az alapanyag gyatra, abból még a világ legjobb televíziója sem tud király képet varázsolni.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?