Kép: The Daily Beast

A Szaturnusz egyik holdja a Mimas, amely emlékeztet a Halálcsillagra, és a szakértők szerint akár még egy belső óceánja is lehet. 

A Szaturnusznak van néhány híres holdja, mint például az Enceladus és a Titán, ami a NASA jövőbeli Dragonfly küldetésének célpontja. De mi a helyzet a kecses Mimasszal, amely leginkább a Csillagok háborúja Halálcsillagához való hasonlóságáról ismert? Nos, vele kapcsolatban kiderült, hogy talán egy belső óceánt rejteget. Az Icarus folyóiratban megjelent tanulmány olyan bizonyítékokat sorakoztat fel, amelyek arra utalnak, hogy a Mimas jeges felszíne alatt valahol mélyen folyadék van. Alyssa Rhoden a Southwest Research Institute (SwRI) szerdai cikkében – mint vezető szerző – azt írta, hogy ha a Mimasnak van óceánja, akkor az a kis, “lopakodó” óceánvilágok új osztályát képviseli, amelyek létezéséről a felszín semmit nem árul el. Az égitest csendesnek tűnhet, de a NASA egykori, a Szaturnuszt tanulmányozó Cassini űrszondája anno különös  rezgést azonosított a hold forgásában, ami gyakran utal egy geológiailag aktív égitestre, amely képes belső óceánt fenntartani.

Kép: Cnet

A Cassini által észlelt jelenség arra utal, hogy a Mimas belseje elég meleg ahhoz, hogy folyékony óceán legyen benne, de ahhoz viszont nem, hogy veszélyeztesse a hold vastag jégpáncélját, ami kutatók szerint akár 31 kilométer vastagságú is lehet. A belső vizes óceánok közé tartozik az Enceladus, a Titán és a Jupiter lenyűgöző, Európa nevű holdja. Ezek a helyek azért különösen érdekesek, mert a mikrobiális élet számára lakhatóak lehetnek. Rhoden szerint

“kiderült, hogy a Mimas felszíne becsapott minket, és az új ismereteink nagyban kibővítették a Naprendszerünkben és azon túl található potenciálisan lakható világok definícióját”.

Ugyanakkor a kutatók szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy odalent óceán van, mivel ennek bizonyossággá válásához még vizsgálatokra van szükség. Ami pedig a Halálcsillag-dolgot illeti, van egy olyan mendemonda, hogy George Lucas erről az égitestről mintázta Darth Vader lakájos otthonát. Ez viszont azért nem igaz, mert a felszínén lévő Herschel-krátert évekkel a Csillagok háborúja bemutatója után fedezte fel a Voyager űrszonda.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

 

 

ForrásCnet