Kép: Bertoni

A Boston Dynamics elszégyellheti magát az ázsiai mérnökök által megalkotott teherhordó robotjak mellett, ami akár 350 kilót is elbír. 

Van ez a Spot nevű robotkutya, amit a Boston Dynamics fejlesztett ki, csak éppen még nem nagyon tudják, hogy valójában mire is lenne jó, cserébe viszont elég borsos árat kell érte fizetni. Most pedig a kínaiak azt mondták, hogy “fogd meg a söröm”, és belevágtak valami olyasmibe, ami messze túlmutat egy gépi öleb képességein. Konkrétan létrehoztak egy teherhordó robotjakot, ami bármikor elcipel 352 kilogrammnyi rakományt. A China Central Television által bemutatott szerkezet a hírek szerint a világ eddigi legnagyobb és legnehezebb ilyen robotja. Ehhez képest azonban egész gyorsnak nevezhető, hiszen 10 km/h-s tempóra is képes, ami gyakorlatilag futásnak, de legalábbis erős kocogásnak felel meg.

Elvileg nem okoz neki problémát az egyenetlen, sziklás talaj sem, mivel képes az ilyesfajta akadályokat is leküzdeni. A robotot felderítő küldetésekre tervezték olyan helyszínekre, amelyek jellemzően túl veszélyesek lennének az emberek számára, beleértve a távoli határvidékeket és a konfliktusokkal teli harci övezeteket. Amikor nem küldetéseken vesz részt, arra is használható, hogy ellátmányt vigyen a hegyekben, sivatagokban és erdőkben túrázóknak. Elődjeivel ellentétben a robotjak képes megérteni a hangalapú utasításokat és arcfelismerést is használ. Már csak az lenne az igazán szép, ha egy halom robotjakot terelgetne egy robotkutya.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

 

 

 

 

ForrásTecheblog