Célba ért a James Webb űrteleszkóp

A James Webb űrteleszkóp öt perces hajtómű üzemmel helyezte Nap körüli pályára magát. 

Tegnap este 20:05 óta hivatalos, hogy a NASA James Webb űrteleszkópja megérkezett munkahelyére”. A hajtóművek beindításával a teleszkóp a második Nap-Föld Lagrange-pont, vagyis az L2 körüli végső pályára állt, amely nagyjából 1,5 millió kilométerre van a Földtől. Mi olyan fontos az L2 pontban? Nos, ez a pálya teszi lehetővé, hogy a Webb bármely adott pillanatban széles rálátást nyújtson a kozmoszra, valamint hogy a teleszkóp optikája és tudományos műszerei elég hidegek legyenek ahhoz, hogy működjenek és optimális tudományos munkát végezzenek. Mivel a Webb elsődleges tükörszegmenseit és a másodlagos tükröt sikeresen kihelyezték a kilövési pozíciójukból, a mérnökök most megkezdhetik a távcső optikájának közel nanométeres pontosságú, kifinomult, 3 hónapos beállítási folyamatát. Hozzá kell tenni, ahhoz, hogy mindez sikeresen megvalósulhatott, a mérnököknek a karácsonyi fellövés óta 344 hibafaktor miatt lehetett aggódniuk, ám szerencsére sikerült az összeset elkerülni.


„Webb, üdv itthon! Gratulálunk a csapatnak a kemény munkájukhoz, amellyel biztosították, hogy a Webb ma biztonságosan megérkezzen az L2-re. Egy lépéssel közelebb kerültünk az univerzum rejtélyeinek feltárásához. Alig várom, hogy láthassam a Webb első új felvételeit a világegyetemről ezen a nyáron!” – mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója. És valóban így van, hiszen a James Webb segítségével 13 milliárd évvel korábbra lehet visszatekinteni, ami mindössze néhány százmillió évnyire van az ősrobbanástól.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?