Nagyon furcsa jelek érkeztek a rejtélyes orosz rádióállomásról

A szokottnál is furcsább jeleket sugárzott a hírhedt UVB-76 orosz rádióállomás, amellyel kapcsolatban 1982-es felfelfedezése óta már rengeteg feltételezés született. 

Az oroszországi rövidhullámú UVB-76 rádióállomást a mai napig számtalan rejtély övezi, nem is minden ok nélkül: az 1982 óta számon tartott állomás 1990 óta különös, zümmögő hangot sugároz, amelyet olykor orosz beszéd szakít meg. Ugyan az üzenetek pontos célját egyelőre senkinek sem sikerült megfejteni, okkal feltételehető, hogy a rádióállomás katonai célokat szolgál, egyesek szerint Oroszország ezen keresztül kommunikál az ügynökeivel.


A rádiós köznyelvben csak a “The Buzzler” azaz a Zümmögő nevet viselő az UVB-76 most újabb okot adott arra, hogy beszéljenek róla az emberek, a minap ugyanis minden korábbinál szokatlan üzenetet küldött a világnak. Az állomás egyszer csak Psy világslágerét, a Gangnam Style-t kezdte sugározni, továbbá olyan dalokat is küldött, amelyek spektrumanalizátor segítségével mémekké alakíthatóak – számolt be az IFLScience. Ahogy a rádióállomás többi üzenetéről, úgy a mostani vételről sem tudni, milyen céllal és kinek szólt pontosan.

Egy elképzelés szerint a UVB-76 rádióállomás a holt kézhez (másnéven koporsóból kinyúló kéz) köthető, ez az a rendszer, amelyet állítólag még a szovjetek hoztak létre a hidegháború idején azzal a céllal, hogy katonai vezetésük teljes megsemmisülése esetén totális nukleáris válaszcsapást mérjen.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?