A buborékok alapvető természetüknél fogva kipukkadnak, ám a francia Lille-i Egyetem kutatóinak sikerült kifejlesztenie egy módszert, amellyel akár 465 napig is élhetnek a gömbalakok. 

Talán sokan emlékeznek még, hogy kisgyerekként milyen mókás volt nézni a tovaszálló, majd egyszer csak kipukkadó színjátszós gömböket. A tudósoknak most egy lehetetlennek tűnő dolgot sikerült megvalósítania, kifejlesztettek ugyanis egy olyan buborékot, amely több mint egy évig is képes „életben maradni”.

Amint azt korábbi kutatások kimutatták, a buborék héjára helyezett műanyag “gyöngyök” képesek elég erőssé tenni a gömböket, hogy a kezünkben tarthassuk vagy a földön görgethessük őket. A Lille-i Egyetem kutatói azt tanulmányozták, milyen hosszú lehet egy buborék maximális élettartama, ehhez három különböző típust vettek számításba: szappanbuborékot, vízbázisú és víz-glicerin alapú gázbuborékot.

A tanulmány szerint (nem túl meglepő módon) a szappanbuborékok bírták a legrövidebb ideig, mindössze néhány perc elteltével az összes szétpattant, míg a víz-glicerin alapú buborékok közül olyan is akadt, ami 465 nap elteltével pukkadt csak ki. A szakértők szerint ez azért lehetséges, mert a glicerin elegendő vizet tud megkötni a levegőből ahhoz, hogy kompenzálja a párolgást, ezáltal képes biztosítani a megfelelő folyadékegyensúlyt a hosszú távú fennmaradáshoz.

Okkal vetődik fel a kérdés, hogy a felfedezésnek lesz-e gyakorlati haszna, ám Leif Ristroph, a New York-i Egyetem matematikaprofesszora szerint nem kizárt, hogy a hosszú élettartamú buborékok akár arra is alkalmasak, hogy a segítségükkel az aeroszol gyógyszerek hatékonyságát megnöveljék.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!