30 kg emelésében segít a German Bionic Cray X nevű exováza, de tud még egy pár egyéb trükköt is. 

A German Bionic robotikai cég előállt egy okos exovázzal, az ötödik-generációs Cray X nevű termékkel. Ez állítólag óvja a viselő munkás egészségét, továbbá csökkenti a fizikai munka során az emberi hiba lehetőségét.

Az alapvetően háton viselt eszköz szénszálas anyagból készült, 7 kg nehéz. Ezért cserébe lehetővé teszi 30 kg könnyed emelését, az azzal való sétát, egyébként por- és vízálló is. Alapvetően az ismétlődő és a nehéz fizikai munkákhoz szánják, például raktárakba, építkezésekre.

Az exováz felhőalapú Smart Safety Companion nevű, valós idejű megfigyelőrendszert használ, ami értesíti viselőjét a hanyag tartásról vagy a rossz emelési technikáról. A váz figyelmeztetne, ha valaki sérülést kockáztat vagy hibázik.

Ha például túl nehéz tárgyat emelne valaki vagy pedig túl sokszor ismételne egy mozdulatot, akkor is szól. Szünetet is javasol, ha fáradtnak érzékeli a viselőjét, továbbá nyújtásokat a rossz testtartásra és megfeszült izmokra. A BMW, az IKEA és a DPD dolgozói már használják, de a cég például gerincsérültek rehabilitációjára is bevetné az eszközt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Fotó: German Bionic