Elon Musk elszabadult rakétája a Hold felé száguld

A csillagászok számításai szerint az évek óta kaotikus pályát követő Falcon 9-es rakéta márciusban becsapódik a Holdba.

A NASA még 2015-ben indította útnak a Deep Space Climate Observatory nevű műholdat az Elon Musk-féle SpaceX Falcon 9-es hordozórakétáján, amely a műhold leválást követően meghibásodott, üzemanyag híján pedig nem tudott visszatérni a Földre, és a Föld-Hold rendszer fogságába esett.


Mint nemrég kiderült, a hosszú évek óta a világűrben keringő rakéta hamarosan keresztezni fogja a Hold útját, magyarán be fog csapódni a Földet kísérő égitestbe. A csillagászok előzetes becslései szerint erre március 4-én kerülhet sor, ám a pontos dátum még változhat, mivel igen nehéz megjósolni, hogy a napszél hogyan befolyásolja a rakéta mozgását. A négytonnás szerkezet a kutatók előzetes becslései szerint 2,58 kilométer per másodperces, azaz nagyjából 9300 kilométer per órás sebességgel csapódik be.

A földközeli objektumokkal foglalkozó Bill Gray szerint a rakéta már január 5-én is igen közel került a Holdhoz, március 4-én azonban szinte bizonyos, hogy be is fog csapódni. Hogy pontosan hova érkezik majd a Falcon 9, azt nehéz lenne megmondani, ám az előzetes adatok szerint az égitest túloldalán, az egyenlítő közelében kell rá számítani.

A tudós elmondása szerint ez az első alkalom, hogy egy ember által készített szerkezet nem tervezett okokból kifolyólag becsapódik a Holdba.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?