Átírta a kínai kormány a Harcosok klubja végét

Kína nem tolerálta a ma már kultfilmnek számító Harcosok klubja befejezését, ezért új zárójelenetet írtak neki. 

Kollektív megdöbbenést váltott ki az emberekből világszerte, hogy egy kínai streaming platformon nem éppen azzal a befejezéssel fut David Fincher 1999-es klasszikusa, a Harcosok klubja, mint amivel azt megszokhattuk. Az eredeti forgatókönyv szerint a film végén (HATALMAS SPOILER következik, úgyhogy tényleg csak az olvasson tovább, aki már látta a filmet) a főszereplő, vagyis a névtelen narrátor (Edward Norton) rájön, hogy a Harcosok klubját megalapító, anarchista Tyler Durden (Brad Pitt) nem létezik, csupán két részre szakadt személyisége közül az egyik, aki akkor veszi át az irányítást, ha ő elalszik. Mint utólag kiderül, Tyler a hitelkártya-társaságok adatőrző épületeinek megsemmisítésével akar eltörölni minden tartozást, ezért hogy tervét végrehajtsa, robbanóanyagokat kotyvaszt és helyez el az épületekben. Az ikonikus zárójelenetben a narrátor végül megöli képzeletbeli alteregóját, Tylert, majd egy másik imposztorral, Marla Singerrel az oldalán végignézi, ahogy a felhőkarcolók felrobbannak, ezzel bizonyosságot nyerve, hogy terve a fejlett civilizáció megsemmisítésére megvalósul.


https://www.youtube.com/watch?v=11eBZd7zdbs&ab_channel=IllustratedFiction

A kínai Tencent Video streaming oldalon található film ezzel szemben teljesen átformálta a film anarchista, antikapitalista befejezését, úgy ér ugyanis véget, hogy a toronyépületek pusztulása előtt feketére vált a képernyő, majd megjelenik egy szöveg, amelyből megtudható, hogy időben sikerült hatástalanítani a bombákat, Tylert pedig elkapták, elmegyógyintézetbe zárták, ahonnan csak évek múltán szabadult.

kína harcosok klubja
A „kínai Harcosok klubja” zárójelenete. (Fotó: CNN)

A film alapjául szolgáló regény szerzője, Chuck Palahniuk értelemszerűen nem rajongott az új befejezésért. „Láttátok ezt a sz*arságot? Ez SZUPER csodálatos! Kínában mindenki megkapja a boldog befejezést!” – reagált az író Twitteren.

A Variety megemlíti, hogy Brad Pitt filmjeit évekre betiltották Kínában, és a színész sem utazhatott az országba az immár huszonöt éve bemutatott Hét év Tibetben című filmje után. A tiltást 2016-ban oldották fel a részben kínai finanszírozású, Szövetségesek című második világháborús romantikus dráma miatt.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?