Észak-Korea fotókat osztott meg a világűrről

Vasárnap Észak-Korea sikeresen tesztelt egy új, közepes hatótávolságú rakétát, amely nukleáris robbanószer hordozására is alkalmas lehet. Ha igazak a hírek, 2017 óta nem volt példa arra, hogy ekkora hatótávolsággal bíró rakétát teszteljenek a kelet-ázsiai országban. 

Dél-Korea és Japán is aggodalmát fejezte ki az észak-koreai rakétatesztekkel kapcsolatban, sajtóértesülések szerint ez már a hetedik teszt volt ebben a hónapban. Ugyan az ENSZ határozatai megtiltják, hogy ballisztikus rakétákat teszteljen Észak-Korea, a diktatórikus ország önvédelmi jogokra hivatkozva rendszeresen hajt végre ilyen jellegű kísérleteket. A BBC információi szerint a  Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vezetője, Kim Dzsongun nem volt jelen a rakétateszten.


A korábbiaktól eltérő módon, fotókat is közzétettek a sikeres tesztről, amelyeket a rakétára erősített kamerával készítettek.

észak-korea tesztelt rakétát
Észak-Korea képeket tett közzé a világűrről. (Fotó:Futurism)

Japán és Dél-Korea közlése szerint a rakéta körülbelül 30 perces útja során elérte a 2000 km-es tengerszint feletti magasságot, és a Japán-tengerbe (más néven Keleti-tenger) zuhant.

A BBC szakértőkre hivatkozva arról ír, hogy Észak-Koreának több oka is lehet a rakéták tesztelésére, ideértve a katonai erő demonstrálását a regionális és globális hatalmak irányába, az új mérnökök gyakorlati kipróbálását, valamint Kim Dzsongun azon törekvését, hogy a nukleáris tárgyalások során nyomást gyakoroljon az Egyesült Államokra.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?