Már a havi bevásárlást is online intézik a nyugdíjas magyar internetezők

Egy piackutató cég elemzése szerint az FMCG, azaz a napi fogyasztási cikkek, mint az élelmiszer és a drogériai termékek immár a negyedik legnagyobb online terület a magyar piacon a műszaki cikkek, a ruházat, illetve a játék/ajándék kategóriák után.

Az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods) a gyorsan fogyó fogyasztási árukat foglalja magába, magyarán olyan termékekről van szó, amelyekre folyamatos, napi kereslet van. Az FMCG az egyik legszélesebb termékkínálattal rendelkező terület a kereskedelmen belül, a háztartási vegyiáruktól kezdve a babaápolási termékeken át, a tartós és friss élelmiszerekig, amelyek egy igen jelentős részével napjainkra már az online áruházak szintjén is találkozhatunk.


A GKI Digital piackutató cég magyar felhasználók körében készült kutatása szerint a hazai online vásárlók is egyre bátrabban rendelnek akár a friss élelmiszerek közül is az internetről, a népszerűségi listát azonban a tartós háztartási cikkek vezetik:

 1.    tisztítószer, háztartási vegyiáru (52,3%)
  2.    szépségápolási termék (40,3%)
  3.    gyógyszer, vitamin, egészségmegőrzés (39,2%)
  4.     toalettpapír, szalvéta, papíráru (38,3%)
  5.     tartós élelmiszer (35,8%)
  6.     üdítő, ásványvíz (31,8%)
  7.     tejtermékek (29,7%)
  8.     zöldség, gyümölcs, tojás (28,9%)
  9.     felvágott (25%)
  10.   állateledel (24%)

A piackutató cég felmérése szerint a magyar online vásárlók közül a legtöbben az eMAG-tól rendeltek gyorsan forgó fogyasztási cikkeket 2021-ben a vizsgált tizenhat, online FMCG kereskedelemben aktív márka közül. Élelmiszerre és készételekre leszűkítve azonban a Tesco, a Foodpanda és a Kifli.hu került be a TOP3-ba, az eMAG a negyedik helyen végett.

FMCG online magyar
Fotó: Forbes

Érdekesség, hogy az idősebb, 60 év feletti internetezők közel harmada, egészen pontosan 29%-a már a havi bevásárlást is online végzi, 18%-uk pedig heti szinten vásárol be az online térben.

A 18-24 éves korosztály tagjainak vásárlási szokásai jelentősen eltérnek, rájuk nem jellemző, hogy ütemeznék az online bevásárlást: 51%-uk egyszerűen akkor vásárol online FMCG termékeket, amikor nincs kedve vagy ideje boltba menni. Az átlag feletti arányban vásárolnak napi használati cikkeket online a nők (14%), a 30-39 évesek (16%) és a Budapesten élők (22%) a kutatás eredményei szerint.

Nem túl meglepő módon, a válaszadók legnagyobb hányada (36%) elsősorban a termékek ára alapján választja meg, melyik online áruházból rendel fogyasztási cikket, bár csaknem ugyanennyien (34,1%) választanak korábbi tapasztalataik alapján.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?