A 2020 XL5 jelű aszteroida érdekessége, hogy immár hatszáz éve követi a Földet, és még négyezer évig így is fog tenni. 

Trójai kisbolygóknak nevezik azokat az aszteroidákat, amelyek egyes bolygók úgynevezett L4, L5 Lagrange-pontjai (librációs pontjai) körül gyűlnek össze, és évezredekig, vagy akár évmilliókig is egyazon keringési pályán mozognak a bolygóval. Az elnevezés oda vezethető vissza, hogy a Jupiter bolygó esetében ezeket az aszteroidákat a több mint háromezer éve lezajlott trójai háború hőseiről nevezték el, akiket a világklasszis görög eposzból, az Iliászból ismerhetünk.

A nagyjából 1 kilométer széles 2020 XL5 nevű aszteroida a becslések szerint immár 600 éve van a Föld nyomában, ám elsőként csak 2020-ban, a hawaii Pan-STARRS1 teleszkóppal sikerült észlelni. Ekkor még nem lehetetett bizonyosan tudni, hogy milyen típusú aszteroidára bukkantak a kutatók, ám végül egy évtizednyi kutatómunkát követően arra jutottak, hogy minden kétséget kizárólag egy trójai kisbolygót találtak, amely a Föld keringési pályáján mozog.

Érdekesség, hogy van egy másik ismert trójai kisbolygója is a Földnek, a 0,3 kilométer átmérőjű 2010 TK7 jelű aszteroida, amelyet még a 2019-ben pályára állított WISE űrteleszkóppal sikerült észlelni. Amint arra Cesar Briceño, a Nature Communications 2021 márciusi számában megjelent tanulmány szerzője is kitér, ezen típusú aszteroidák kutatása azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert akár űrbázisként is szolgálhatnak a jövőben, arról nem is beszélve, hogy a Földön megmaradt kevésbe erőforrás kibányászása helyett a kisbolygók lappangó kincsei élhető alternatívát kínálhatnak az emberiség számára.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!