Több milliárd bolygó átkutatása után sincsenek meg az idegenek

A galaktikus középpontban nagyobb a csend, mint a Haleakalā-kráterben, és nyoma sincs idegen létformáknak. 

Ausztrál kutatók egy triója a világ egyik legérzékenyebb rádióteleszkópjával vadászott idegenekre a Tejútrendszer szívében. 2020 végén a galaktikus középpont felé irányították a „fülüket”, hogy idegen technosignatúrákra figyeljenek. A látómezőjükben 144 ismert exobolygó és potenciálisan több milliárd egyéb égitest volt. Ám miután több mint hét órán át hallgatóztak, és mégis némaság volt, megállapították, hogy odakint szörnyen csendesnek tűnik minden.  A keresést a Murchison Widefield Array, a Nyugat-Ausztráliai sivatagban elhelyezett 4096 pókszerű antennából álló gyűjtemény végezte, ami képes az űrből érkező alacsony frekvenciájú rádióhullámok vételére. Fontos, hogy a tömb széles látómezővel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a kutatók a világűr hatalmas területén figyelhetik az intelligens élet által sugárzott jeleket. A kutatást egy új tanulmányban ismertetik, amely hétfőn jelent meg az arXiv preprint adattárban, és amelyet az Ausztrál Csillagászati Társaság Publikációi című folyóiratában.


Kép: Australian Sky and Telescope

A kutatócsoport nem először használja az MWA-t idegen jelek keresésére. Korábban kozmoszunk sötét erdejét vizsgálták az MWA segítségével, több mint 10 millió csillagot elemezve, 2013-ban pedig szintén a galaktikus központot figyelték. 2018-ban az Orion-köd felé végeztek orientálódtak, de eme három felmérés során semmi olyat nem hallottak, ami idegenekhez lenne köthető. Felmerülhet a kérdés, hogy miért megint a Tejútrendszer volt a célpont? A galaktikus központ korábbi, 2013-as kutatása mindössze 38 ismert exobolygót talált, míg az új kutatás 144-et. A galaktikus centrum körüli élet után való vadászat azért különösen hasznos, mert ebben a régióban található a legnagyobb csillagsűrűség a galaxisunkban. Ahol csillagok vannak, ott bolygók is lehetnek, és ahol bolygók vannak…

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?