meta kivonulás tagadja
Fotó: BBC

A minap több portál is beszámolt arról, hogy a Meta azzal fenyegetőzik, hogy lekapcsolja Európában a Facebookot és az Instagramot, amennyiben nem kap lehetőséget arra, hogy az uniós állampolgárok felhasználói adatait amerikai szerverekre továbbítsa. A Meta viszont tagadja, hogy kivonulással „fenyegetőzött” volna. 

„A Meta nem akar, és nem is fenyegetőzött azzal, hogy kivonul Európából, és minden olyan jelentés, amely ezt sugallja, egyszerűen nem igaz”olvasható a Meta tegnap közzétett nyilatkozatában. A napokban futótűzként terjedt el a hír, miszerint a Facebook és az Instagram mögött álló cégbirodalom azzal fenyegetőzik, hogy ha nem kap engedélyt a felhasználói adatok kivitelére, akkor inkább kivonul Európából, ezzel megszüntetve a Facebookot és az Instagramot a kontinensen. A média a múlt héten közzétett, az Amerikai Értékpapír‑ és Tőzsdefelügyelet számára írt éves jelentésben szúrta ki a figyelmeztetést.

Az Európai Unió Bírósága még 2020 júliusában érvénytelenítette az EU-USA Adatvédelmi Pajzsot (Privacy Shield), amely lehetővé tette a személyes adatok Európai Gazdasági Térségen kívüli továbbítását.

A médiát látva a Meta is kénytelen volt reagálni a helyzetre, ezért nyilatkozatot tettek közzé, amelyben azt írták: szó sincs fenyegetésről, ám az üzletnek rosszat tesz ez a bizonytalanság, és szeretnék, hogy a nemzeti határok korlátozása nélkül működjön tovább az internet. Megjegyezték továbbá, hogy rajtuk kívül legalább 70 másik vállalat is hangot adott hasonló aggodalmának.

Az Engadget hozzáteszi, hogy többen is örömmel fogadták a Meta EU-ból való távozásának lehetőségét, többek között Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, aki azt nyilatkozta, hogy nagyon jó lenne egy Facebook nélküli élet, és a digitális óriásoknak el kell fogadniuk, hogy az európai kontinens megerősíti szuveneritását.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!